Секции

26 April 2024 06:45

Кунка Петкова от Карлово стана победител в категорията "Растениевъдство" в конкурса „Фермер на Тракия"

За 18-и път бяха отличени най-добрите в конкурса „Фермер на Тракия". До финалния кръг на надпреварата достигнаха 11 земеделските производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково. На 8 април бяха излъчени призовите места в две категории „Животновъдство“ и „Растениевъдство“.

Първата от наградените е Виолета Крушкова – майстор на уникални млечни продукти в семейната ферма „Златно руно“ в село Брестник. Тя е четвърто поколение животновъд и заедно с баща си и брат си се грижат за близо хиляда овце от породите Българска млечна, Каракачанска, Сакарска, Аваси и Асаф. Гостувала е на Агри.БГ в рубриката „Дамите в селското стопанство“.

Втората победителка, но този път в категория „Растениевъдство“, е Кунка Петкова. Заедно със съпруга си Стоян са пионери в отглеждането на биогъби шийтаке, отглеждани върху дъбови трупи по оригинална японска технология. Наскоро семейството земеделски производители откриха собствена бакалница в Карлово и инициираха кампания „Добро за теб, добро за фермата“ в подкрепа на чистата храна и натурални продукти от малки местни производители. Кунка също е била наш гост като дама в селското стопанство.

„Благодарим ви, че ни оценихте! Да получим този приз е доказателство, че трудът ни не е останал незабелязан! Благодарим за доверието и признателността! Да оправдаваме това доверие ежедневно е нашата най-голяма отговорност в продължение на вече повече от 7 години. Затова и ежедневно полагаме усилия да предлагаме най-доброто качество, да даваме на клиентите ни още нови причини да избират BioWay. Защото няма по-голямо удовлетворение от това да ги виждаме усмихнати и доволни от избора, който са направили!“, пише Кунка във фейсбук.

Подгласниците също бяха наградени на официалната церемония в центъра на Пловдив. Това са:

• Рангел Кисов – село Говедаре, собственик на ферма за охлюви;

• Мария Василева – село Строево, съсобственик в семейна мандра, в която се произвеждат млечни продукти от овче и краве мляко собствена суровина;

• Петко Атанасов – село Драгойново, производител на биологичен мед;

• Христо Христакиев – село Сърнегор, собственик на елитно стадо говеда, който е затворил цикъла на производство с месни деликатеси;

• Денка Георгиева – село Исперихово, биопроизводител на плодове и зеленчуци с цех за преработка;

• Николай Георгиев – село Стряма, семепроизводител на български сортове домати;

• Мария Тончева – село Минерални бани, потомствен фермер и съсобственик в оранжерия;

• Евгени Колев – производител на полски зеленчуци от Хасковско;

• Фикрет Мехмед – производител на зърнени и маслодайни култури от Хасковско.

Всеки един от тези 11 производители е представен на голямо платно в рамките на фотоизложба в Цар-Симеоновата градина, до ДНА. Тя е посветена както на земеделските производители от Тракийската низина, така и на агронауката и образованието в областта на земеделието и хранителната индустрия.

/Източник информация и снимка: agri.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче