Секции

19 April 2024 22:03

Окончателна присъда за убийството на Милена от Куртово Конаре

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена 15-годишната присъда на И. Р. за убийството на приятелката му М. Д., извършено на 28.12.2016 г. в село Куртово Конаре. Той е признат за виновен в това, че умишлено е умъртвил пострадалата, като е обявен за невинен по първоначално повдигнатото му обвинение, че убийството й е извършено с особена жестокост.

И. Р. ще изтърпява наказанието при първоначален строг режим.

Той е осъден да заплати на родителите на пострадалата по 180 000 лева обезщетение за причинените им неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва от датата на деянието – 28.12.2016 г. до окончателното изплащане на сумите.

Недоволни от така потвърдената от апелативните магистрати присъда остават, както подсъдимия, така и родителите на момичето, които са конституирани като частни обвинители. Те обжалват наказанието на И. Р. пред Върховния касационен съд.

Върховните магистрати считат, че жалбата на частните обвинители, с която искат промяна на квалификацията на престъплението в убийство, извършено с особена жестокост, е неоснователна. В случая подсъдимият умъртвява приятелката си с един удар и деянието му е правилно квалифицирано от окръжните, а след това от апелативните съдии в Пловдив, приема ВКС. И. Р. не е проявил характерните за убийство с особена жестокост, изключителна ярост, жестокост, отмъстителност и садизъм, казват върховните съдии. Решението за убийството е възникнало внезапно, взето е под влияние на емоционалното състояние на подсъдимия, след наранено себелюбие и неадекватно реагиране на възникналата сложна ситуация с приятелката му, изразила намерението си сама да прекрати съвместното им съжителство. ВКС преценява, че доводите на подсъдимия за допуснати съществени процесуални нарушения са неоснователни.

Касационният съд намира, че наложеното на И. Р. наказание е справедливо и не следва да бъде увеличавано по размер.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Тайната на успеха е в способността да възприемеш гледната точка на другия и да видиш нещата от неговия ъгъл толкова добре, колкото от своя.


Хенри Форд