Секции

19 May 2024 05:05

Карловски гимназисти с креативни плакати, картички и колажи за Деня на Земята

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) и ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ – град Карлово проведоха съвместна инициатива, за да отбележат Световния ден на Земята – 22 април. Екоинспекцията провокира гимназистите от учебното заведение и техните преподаватели да се включат активно в социалната кампания на училището под мотото „Аз мога…“, която има за цел да се превърне в мащабна кауза за опазване на околната среда. Те бяха поканени да изработят плакати, картички и колажи, чрез които по артистичен начин да изразят своето виждане по въпроса за опазване на Земята и какво може да направи всеки от тях за това, като довършат започнатото изречение.

Осмокласниците и десетокласниците от специалност „Електрообзавеждане на транспортна техника“ приеха идеята с голям ентусиазъм, създадоха прекрасни творби, а след това с удоволствие позираха с тях на фона на парка в училището. Активно участие в подготовката и провеждането на събитието взеха сътрудникът по художествена дейност г-жа Марина Маринова, преподавателят по география и туристическа анимация г-жа Лиляна Серкьова и директорът на гимназията инж. Таньо Топалски.

„Всеки ден по телевизията и в социалните мрежи ставаме свидетели на споделени снимки и материали, които показват как замърсяваме и унищожаваме нашата планета. С наближаването на Световния ден на Земята проблемите със замърсяването на околната среда стават все по-актуални. По темата обаче трябва да се замисляме всеки ден: „Аз мога да пазя планетата чиста!“, „Аз мога да изхвърлям отпадъците в кошчето за боклук!“, „Аз мога да не замърсявам природата!“, „Аз мога …!“, обясниха с охота мотото и каузата на социалната кампания гимназистите.

Неслучайно РИОСВ – Пловдив избра да проведе инициативата с ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“– град Карлово. Учебното заведение разполага с голям парк с прекрасна зелена растителност и дървета. По това време на годината учениците и учителите имат възможност да правят разходки в междучасията по килим от великденчета, теменужки, глухарчета, бръшляни и да релаксират на фона на красивите песни на птици, които са свили гнездата си в големите борове. В училището отдавна е заложена идеята за опазване на околната среда, като в един от клубовете по интереси „Шахмат“ обикновената хартия вече изцяло е заменена с рециклирана, химикалите са от рециклиран картон, а шахматните фигури са изработени собственоръчно от екоматериали. Преподавателският колектив е ентусиазиран да запали любовта към природата в сърцата на възпитаниците си.

/Снимки: РИОСВ-Пловдив/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче