Секции

03 May 2024 11:33

В Аржентина заселват ягуари в Националния природен парк, за да спасят изчезващия вид

В Аржентина любители на природата се опитват да спасят един от редките видове котки – ягуарите. Те пуснаха семейство с две малки яггуарчета в националния парк в страната, в опит да увеличат популацията на застрашения животински вид.

Природозащитници в Аржентина успяха успешно да заселят семейство ягуари в Националния природен парк Ибера, като част от усилията за спасяване на най-големият вид котки в Южна Америка. Семейството се състои от родената в Бразилия майка Юруна и нейните две малки малки Сасгуа и Сасо. Това е второто семейство ягуари, преселено в тази област.

Себастиан ди Мартино, директор на парка:

Тези животни първо живяха в много голямо оградено място, където свикнаха с околната среда, която ще обитават. Когато то беше отворено една сутрин, първо женската излезе сама на площта. На следващия ден тя се върна, за да намери малките си. Тримата излязоха заедно и вече са свободни. Не са се връщали в заграждението, което все още е с отворени врати.

Застрашеният животински вид е бил прогонен от тази област на Аржентина преди около 70 години. До този момент общо шест ягуара са пуснати отново в този национален парк. Според природозащитниците връщането на тези ягуари ще помогне на екосистемата на парка.

Себастиан ди Мартино, директор на парка:

Това, на което се надяваме, е да установим здрава и самоподдържаща се популация на ягуари на тази територия. Ягуарът е главен хищник, най-добрият хищник в екосистемата. Той е най-големият от вида котки в Америка и има ключова роля.

Длъжностни лица съобщават, че в Аржентина остават около 200 до 300 ягуара. Основните заплахи за техните видове са създадени от човека, като лов и унищожаване на естественото им местообитание.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче