Секции

19 May 2024 06:20

ПГЖПТ „Христо Смирненски“ чества патронния си празник

ПГЖПТ „Христо Смирненски“ чества патронния си празник. Тя е основана през 1962 г., като професионално-техническо училище по сградостроителство без собствена сграда и материална база. Това стимулира и учители и ученици да направят постъпки за изграждане на собствено училище, която идея се реализира през 1965 г. Тогава започва строителството на ново училище, като сграда и терен към нея. През същата година училището е преименувано в Средно професионално-техническо училище по транспортно строителство. През 1986 г. училището се преименува на СПТУ по транспорт. То придобива статут на средно професионално-техническо училище по железопътен транспорт, с преминаването му през 1991 г. към БДЖ. От 1999 г. се преобразува в техникум, а през 2003 г., в съответствие с новите изисквания, се преименува в професионална гимназия.

По повод празника, Стефан Филчев- директор на ПГЖПТ „Христо Смирненски“, публикува специално приветствие на фейсбук профила си. В него се казва:

„За мен е чест и удоволствие да поздравя всички Вас с патронния празник на нашето училище–ПГЖПТ „Христо Смирненски“.

За 59-ти път ние заедно честваме и почитаме нашия патрон – Христо Смирненски – един от забележителните български поети. Регистратор на едни трудни за България времена, защитник на онеправданите, мечтател за едно по-достойно бъдеще.

В своята над половинвековна история нашето училище е преживявало различни моменти – както на възходи, така и на спадове. Но това е нормално – променят се икономическите и стопанските условия, демографията, специалностите. Известно сред обществеността като Сградото, училището ни в недалечното минало е изковавало подготвени кадри. И днес имаме успешни, вече зрели хора, реализирали се в различни сфери. Днес ние също ставаме част от процеса по адаптиране към пазара на труда, въвеждайки нови специалности и нова форма на обучение.

Пред всички нас стоят много предизвикателства – в динамичното време, в което живеем, ние имаме нужда от модернизация – на материалната и спортната база, на различните кабинети и работилници, технологично оборудване, изграждане на лаборатории, за да се превърнем в модерно и желано училище. И сме готови за промяната.

Пред нас стоят и други предизвикателства – съвместно с педагогическия колектив и учениците заедно да вървим по избрания път на обновлението. Да възпитаваме, социализираме, да превръщаме Вас, нашите възпитаници, в личности със своя цел и посока в живота. Знанието безспорно е от съществено значение за бъдещата професионална реализация. Но изграждането на добри, успешни, полезни за себе си и обществото млади хора е от не по-малко значение. Затова ние ценим толерантността, разбирателството, уважението, зачитане правото на мнение, отстояването на собствена позиция.

Нека всички с общи усилия да издигнем реномето и престижа на Професионалната ни гимназия, да бъдем горди съучастници и съмишленици в процеса на съграждане на новия й имидж. Нека бъдем зрели и отговорни и всички да допринесем за това името на нашето училище да се носи с чест и достойнство.

В една много трудна, пандемична година, бил искал да благодаря на всички преподаватели за усилията им да преподават иновативно, да не пестят усилия за нормалното протичане на учебния процес.

Благодаря и на всички съзнателни ученици, които разбраха отговорността и приеха предизвикателствата на обучението в електронна среда.

Бих искал да пожелая на всички преди всичко здраве, успехи , професионални и лични успехи. Бъдете съпричастни към училищния живот, отговорни, инициативни и креативни. На нас принадлежи бъдещето.

Честит празник!“

/Снимки: фейсбук Стефан Филчев/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Повечето хора са толкова субективни, че всъщност не се интересуват от нищо освен от самите себе си.


Шопенхауер