Секции

08 May 2024 00:29

Eвродепутатите искат COVID тестовете за цифровия сертификат да бъдат безплатни

Тестовете за COVID-19, които ще се правят за издаване на „зелен сертификат“, да бъдат безплатни. Това поискаха евродепутати, които в сряда трябва да гласуват позицията си в преговорите със страните членки на ЕС по предложението на Европейската комисия. В момента цените на тестовете в отделните държави варират в широки граници.

Европейският парламент ще настоява тестовете за COVID-19 за цифровото удостоверение за пътуване в ЕС да са безплатни или поне с таван на цената.

Това съобщи нидерландският евродепутат от групата „Обнови Европа“ Софи инт’Велт. Евродепутатите се готвят да гласуват своята позиция в предстоящите преговори със страните членки по предложения от Европейската комисия цифров зелен сертификат. Пропускът, който се очаква да влезе в сила през юли, ще позволи взаимното признаване на издаваните от 27-те сертификати за ваксинирани, преболедували от COVID-19 и отрицателните PCR и тестовете за антитела за инфекцията.

В момента практиките в ЕС са различни, като във Франция всички тестове за COVID са безплатни, а в останалите страни цените варират в широки граници. Най-скъпите тестове са във Финландия, където PCR изследването е 240 евро.

В някои държави тестовете се поемат от здравните каси, а в други са за сметка на пациентите.

Европейската комисия предложи пътуването между страните от ЕС да става срещу удостоверение, което ще бъде издавано на ваксинирани, на преболедували и на тествани за вируса.

Според евродепутатите тези изследвания трябва да са безплатни или поне евтини, тъй като удостоверенията ще се използват не само за ваканции и екскурзии, но и от хора, които пътуват често по работа, живеят в гранични райони или работят в съседна държава и трябва да си вадят документи често.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче