Секции

07 May 2024 11:28

Десетки загинаха, а над 100 са ранени по време на масов религиозен празник в Израел

Най-малко 38 души загинаха, а повече от 100 са ранени по време на религиозен фестивал в Мерон, в северната част на Израел. До инцидента се е стигнало след струпването на хиляди хора на едно място край местна гробница и последвало паническо бягство. Според първоначални данни може би е рухнала трибуна с хора, но е възможно това да е станало и впоследствие.

Много от пострадалите са в критично състояние.

Здравните екипи се борят за живота на десетки пострадали, най-тежко пострадалите се евакуират спешно с военни хеликоптери от мястото на трагедията.

Докато спасителните работници се опитваха да извадят жертвите, полицията затвори мястото и нареди на гостите да излязат. Министерството на транспорта спря пътните работи в района, за да позволи на линейките и автобусите на поклонниците да се движат безпрепятствено.

В зоната на инцидента работят парамедици и спасители, както и военни.

Уточнява се, че трагедията е станала на тържествата по случай празника Лаг ба Омер на планината Мерон в Галилея, където пристигнаха десетки хиляди хора – предимно ултраортодоксални юдеи.

Според някои публикации до фаталното струпване на хора се е стигнало, след като е рухнала трибуна, според друг информация трибуната е рухнала.

„Всичко се случи за секунда, хората просто падаха, тъпчейки се. Беше катастрофа!“, разказа свидетел.

Паническото бягство се е случило, когато десетки хиляди ултраортодоксални евреи се насочили към гробницата на Галилея на мъдреца от 2-ти век равин Шимон Бар Йочай за годишни чествания, които включват молитви през цялата нощ, мистични песни и танци. Свидетели твърдят, че хората са били задушени или стъпкани в плътно запълнен коридор.

Много от присъстващите отчаяно се опитват да се обадят на близките си, но мобилните мрежи работят със значителни сривове.

Десетки хиляди са присъстващите на традиционния фестивал, това е и най-голямото масово събитие в Израел от началото на ковид кризата.

Премиерът Бенямин Нетаняху определи станалото като „тежка катастрофа“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче