Секции

26 April 2024 00:29

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Клисура учи на история, памет и държавност (видео)

С родолюбивите си изпълнения младите надежди от „Карловойс“ и ученикът Петър Цанков поставиха началото на кулминацията в честването на 145 години от избухването на Априлското въстание в Клисура.

„Клисурци останаха българи. Те отсякоха един клон от дървото на българщината, направиха си от него ятагани и пищови и се опълчиха срещу вековния поробител“- каза в речта си кметът на Клисура Генка Тодорова. “Те напоиха с кръвта си земята, а от тази земя поникна чудния плод на свободата. Клисурци вкусиха от него, щедро го дариха на своите сънародници и завинаги им дадоха правото да носят в душите си чувството за национално достойнство и гордост.“

„Във въздуха на този бунтовен град още отекват думите за род и родина.“- заяви в тържественото си слово вицепрезидентът на България Илияна Йотова. „Всяка година той събира със своите традиции нас, новите българи, за да прочетем заедно с нашите деца още веднъж урока по родолюбие, по достойнство и да запазим паметта на онези, които дадоха най-свидното- живота си, за да ни има днес всички нас.“ Тя подчерта, че Априлската епопея беше удавена в кръв, но тя трасира пътя към Освобождението на България, създаде българската нация. От тези пепелища се роди българската идентичност, а българските апостоли привнасяха своята саможертва, за да възродят българската държавност след много векове на робство.“ Според Илияна Йотова „Днес отново битката е за държавност. Днес битката е за свобода на духа и на мисълта, за правото да избираш не само за себе си, но и за следващите поколения. Днес битката е да се гради държава и да се пази нейното име и чест.“ Тя благодари на клисурци, че учат децата си на история и памет, защото и апостолите, които ходеха по тази земя искаха модерна и просперираща държава, искаха своята България. В очакване на утрешния ден и Възкресението, вицепрезидентът Йотова изрази убеждението, че утрешният ден ще е още по-добър и славен, защото всички заедно ще го съградим, а днес е време за поклон пред героите и да кажем на висок глас: Да живее отечеството!“

И на 15 януари 1876 година в Павурджиевата къща е основан първият революционен комитет в 4-ти революционен окръг. Неговите членове вземат в свои ръце съдбата на Клисура.



Камбанен звън бележи утринта на историческия 20 април.



Последва историческа възстановка на моменти от избухването на Априлското въстание в емблематичния подбалкански град. В нея участваха над 120 местни самодейци, подкрепени от Национално дружество „Традиция“ и още родолюбиви организации.



Вицепрезидентът Илияна Йотова наблюдава как свещеното знаме, извезано от клисурчанки, бе връчено на въстаническата чета, за да го развее над града и да извести свободата.



Боримечката изнесе черешовото топче и местността „Зли дол“ се превърна в главна въстаническа позиция. Съдбовно звучи „Турция ке падне“ и отеква гръмовен топовен ек над долината.



Клисура въстава втора след Копривщица, но диша въздуха на свободата само 6 дни. Многобройните башибозушки орди на Тосун бей я нападат, опожаряват и извършват жестоки зверства.



Свободолюбивият дух на Клисура обаче остава несломен. Тя посреща руските си освободители на 10 януари 1878 година и записва съдбата си завинаги в славната история на България.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче