Секции

24 April 2024 01:52

Преди 145 години Клисура въстана, за да възкръсне свободата на България (видео)

Тържественото отбелязване на 145 години от избухването на Априлското въстание в Клисура започна с приемане на почетния строй на представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригада от зам.-началика на отбраната ген.-лейтенант Цанко Стойков.

Камбаната на църквата „Свети Николай“ и иконата на „Света Богородица с Младенеца“ са двата исторически артефакта, достигнали до нас от онова значимо историческо време- каза в словото си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов пред препълнения с хора площад в подбалканския град. „Освен тях в паметта българска са всички клисурци, повече от 400, които дадоха своя живот за свободата на България“- подчерта той. „Клисура е първа в треската подготовка за Априлското въстание. Тук, в Павурджиевата къща, на 15 януари 1876 година е основан първият революционен комитет в 4-ти революционен окръг...Всички са наясно, че сега е моментът да покажат на Европа и света, че България иска и заслужава свободата. И повечето са наясно, че за тази свобода ще трябва да се умира“. Клисура въстава на 20 април и е свободна шест дена. Ордите на Тосун бей я нападат и опожаряват, но тя не губи своя дух, припомни факти от незабравимите исторически събития общинският кмет. „Клисура свети като слънце в новата история на България и днес ние сме тук да сведем глава пред паметта на загиналите, да си помечтаем за една силна и свободна България. България, каквато искаха и Апостола, и Раковски, и десетките загинали за нашата свобода. Тук сме, за да покажем, че сме единни и че можем да се борим с трудностите. Но сме и тук, за да кажем, както нашите предци, че България ще я има и трябва да я има“- каза в заключение д-р Кабаиванов.



„За мен има нещо дъблоко символично, за да провеждаме това събитие на днешния ден, Разпети петък, когато Божият син беше разпнат, за да изкупи греховете на хората и след това да възкръсне“- каза от своя страна в речта си зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Цанко Стойков.„По същия начин преди 145 години въстаниците от Клисура и от Априлската епопея възстанаха, за да възкръсне свободата на България“.



Последва тържествена проверка и едноминутно мълчание в памет на геройски загиналите за свободата на родината.



В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя на монумента на Априлци.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче