Секции

07 May 2024 14:49

Ваксина на „Пфайзер“ за приложение при деца между 12 и 15 години ще бъде одобрена в САЩ

Американският лекарствен регулатор се готви да даде одобрение за спешно използване на ваксина на „Пфайзер“/“Бионтех“ при деца между 12 и 15 години. Новината, разпространена първо от в. „Ню Йорк таймс“, не е потвърдена от Агенцията по храните и лекарствата, но процесът е в ход, твърдят запознати източници.

Американката агенция за контрол на храните и лекарствата се подготвя да даде извънредно разрешение за използване на ваксина на „Пфайзер“/“Бионтех“ при деца на възраст между 12 и 15 години. Най-рано одобрението ще бъде дадено в началото на следващата седмица, пише в. „Ню Йорк таймс“, като цитира източници от агенцията, запознати с плановете.

Американският производител „Пфайзер“ и германският му партньор „Бионтех“ подадоха по-рано този месец молба за одобрение на препарата, който вече получи разрешение за използване при лица на и над 16 години.

През март двете компании заявиха, че ваксината е безопасна, ефективна и произвежда силни антитела при деца на възраст от 12 до 15 години в клинични тестове.

Засега от Агенцията за контрол на храните и лекарствата не са коментирали новината. Ако бъде даде разрешение, консултативната комисия към Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията ще направи оценка на данните от клиничните изпитвания и ще даде препоръки за използването на ваксината при непълнолетните.

Европейската агенция по лекарствата също прави оценка на ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“ за прилагане при деца от 12 до 15 години.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче