Секции

09 May 2024 02:58

На Гергьовден войняговци честваха бележита годишнина от учителстването на Левски

На Гергьовден Войнягово чества 157 години от главяването на Васил Левски за пръв учител в килийното училище в селото. Той започва да преподава тук, след като отрязва косите си и се отказва от монашеството. Събитието бе уважено от ръководни представители на община Карлово, депутати, общински съветници и местни жители.

Празничният ден започна с литургия в църквата „Свети Димитър“, след което бе отслужен и водосвет за здраве и благоденствие.

Левски е имал 18 ученици, които са били на възраст между 8 и 18 години. „Той учи войняговци в онова страшно време на четмо и писмо, за да ги избави от игото“- каза в приветствието си кметът на селото Тодор Танковски. „Две години е бил учител тук. Това е най-великият ден за Войнягово. Нека пазим тази велика дата и да съхраняваме историята си и своите традиции“- подчерта още той.

Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев определи празника като троен за Войнягово. Наред с почитта към Свети Георги и честването на бележитата годишнина от учителстването на Апостола, той припомни в Деня на храборостта, че селото е било и със статут на воинско селище, откъдето идва и неговото име.

В празничната програма пред емблематичното килийно училище музей, съхранило ценни експонати от онова време, деца и самодейци при НЧ „Васил Левски – 1900“ изпълниха стихове и народни песни, които са израз на благодарност към великото патриотично-просветителско дело на Левски в китното карловско село. В знак на признателност бяха поднесени и цветя пред паметната плоча с барелеф на Левски на училището, а традиционното Гергьовско хоро напомни отново за задружността на войняговци.

/Снимки от събитието са публикувани в Галерия./



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако си построил замъци във въздуха, не означава, че си работил напразно; те са точно там, където трябва да бъдат, просто изгради основи под тях.


Хенри Дейвид Торо