Секции

08 May 2024 03:00

Музеят „Виктория и Албърт“ откри обновена галерия за фреските на Рафаело

Музей в Лондон откри нова галерия, посветена на творчеството на ренесансовия гений Рафаело Санцио. Представени са някои от знаковите произведения олтарна живопис на майстора от Флорентинската школа. Лондонският музей „Виктория и Албърт“ повдигна завесата на обновената си галерия с пана на Рафаело след извършена реконструкция по повод 500 години от смъртта на италианския художник. Реновираната зала съдържа акустична облицовка, светодиодно осветление и мебели по поръчка, всички предназначени да акцентират върху цветовете на платната и сложните детайли в тях. Рафаело, който умира през 1520 г едва на 37 години е нарисувал седем големи дизайна за фрески, изобразяващи сцени от живота на светите апостоли Петър и Павел. Те са му били поръчани от папа Лъв X за стените на Сикстинската капела.

Филипа Симпсън – директор на програмата за дизайн на музея V&A 2:

„Тези удивителни гоблени в този контекст са работи, които за проект за нещо, нещо като инструмент за дизайн. Творбите са вероятно най-значимите ренесансови шедьоври, намиращи се в Обединеното кралство.“

Посетителите ще могат да използват QR код за достъп до подробно цифрово обяснение на паната на Рафаело, които са взети под наем от Кралската колекция. Музеят „Виктория и Албърт“ ще отвори отново врати на 19 май в следващата фаза от пътната карта за облекчаване на рестрикциите. Въпреки че входът е безплатен, посетителите трябва да резервират билети предварително и да носят маски.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче