Секции

06 May 2024 01:39

Отиде си любимият актьор и голям каравеловец Иван Налбантов

На 80-годишна възраст днес си отиде легендата на българското кино и театър Иван Налбантов.

Той е роден на 5 август 1940 г. в село Каравелово, Карловско.

Завършва средно образование в Карлово и НАТФИЗ в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски. Иван Налбантов има над 100 роли в театъра, телевизията и киното. Удостоен е с почетното звание „Заслужил артист“. Носител е на много български и чуждестранни награди. През 2019 г. получи наградата „Аскер“ за цялостен принос в театралното изкуство. Сред най-известните му роли в киното са: „Зарево над Драва“, „Записки по българските въстания“, „Умирай само в краен случай“, „Източни пиеси“.

Сред последните му роли са тези във „Февруари“ на Камен Калев, който миналата година беше в официалната селекция на фестивала в Кан, "Безбог" на Ралица Петрова, „Денят на бащата“ и „Дървото на живота“.

Иван Налбантов беше и преподавател по сценична реч в НАТФИЗ, както и по актьорско майсторство в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Автор е на поезия и проза, носител на редица български и международни отличия.

Поклон пред паметта му!

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен