Секции

06 May 2024 03:51

Кметът Дойнов: Името на Иван Налбантов остава в културната история на Сопот завинаги

"Напусна ни Иван Налбантов, една от легендите на българския театър и кино. Той остави на българската публика десетки незабравими роли."- написа кметът на община Сопот Деян Дойнов по повод кончината на бележития български актьор в съболезнователен адрес до неговите близки, приятели и колеги. "Удостоен е с почетното звание „Заслужил артист“. Лауреат на национални конкурси за художествено слово, актьорът е обявен за най-добрия рецитатор в България. Самият той е автор на изключителни текстове, написани в поезия и проза.

Иван Налбантов е носител на „Аскеер“ за цялостен принос.

През целият си творчески път, той беше дълбоко свързан със Сопот, където преминаха ученическите му години. Негов пръв учител по художествено слово, беше Дельо Цочев - поет, краевед и рецитатор.

Иван Налбантов е един от основателите на Младежки драматичен театър „Матей Икономов“ - Сопот, с над 50 постановки, много от тях режисирани от него.

През 2014 година, с решение на общинския съвет, Иван Налбантов беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Сопот“. Неговото име ще остане завинаги свързано с родния град на Иван Вазов, чиито стихове така вдъхновено рецитираше.

Огромна е загубата за българския театър и изкуство, а Сопот губи ценен приятел.

От името на община Сопот, бих искал да изкажа искрени съболезнования на близките, приятелите и колегите му.

Поклон пред делото и паметта на големия български актьор и наш съгражданин Иван Налбантов!"

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Велики са тези, които разбират, че духовното е по-могъщо от каквато и да е материална сила, и, че мисълта управлява света.


Емерсън