Секции

28 March 2024 23:50

Карловското читалище отбеляза тържествено 160 години от основаването си (видео)

Карловското читалище отбеляза тържествено 160 години от основаването си. Под мотото „Ние сме тук“ Настоятелството и екипът на културната институция подариха прекрасен празник на всички.

Началото е поставено през 1861 година на 11 май, в Деня на славянските просветители Кирил и Методий, със създаването на „Карловско училищно читалище“. Девет години след това в града е основана Ученолюбивата дружина. Неин приемник през 1893 година става Ученолюбиво дружество „Васил Левски“, което от своя страна на общоградско учредително събрание през 1927 година се преименува в Народно читалище“Васил Левски“. През 2009 година, съгласно Закон за народните читалища, към името се добавя и годината на неговото основаване- Народно читалище „Васил Левски-1861г.“-Карлово.

С посланието „Да пребъде читалището ни както досега през вековете!“ 160 балона в цветовете на българското национално знаме полетяха в небето над Карлово и бяха засадени юбилейни дръвчета. За читалищното дело преди и сега в богатството на неговата над век и половина история разказва и специален юбилеен вестник.

„Ако нещо го е имало 160 години, то ще го има винаги“- каза Иван Хаджийски- председател на Настоятелството на НЧ“Васил Левски-1861г.“ по време на тържествения концерт-спектакъл. Специално за празника екипът на читалището е направил една "капсула на времето". Това е символ, в който ще се добавят материали на всеки 10 години. И когато се навършат 200 години от основаването му, ще се отвори и ще се види оставеното невероятно културно наследство.

В присъствието на общинския кмет д-р Емил Кабаиванов и председателя на местния парламент Доньо Тодоров, Петя Найденова- началник на отдел „Образование и култура“ поздрави всички читалищни дейци и връчи почетния знак на Карлово на ръководството на културната институция.

Иван Хаджийски награди с грамоти шестима млади самодейци, които тази година са абитуриенти.

За невероятното празнично настроение допринесоха водещата Жани Славкова, Читалищен театър „Елена Снежина“, Фолклорен танцов ансамбъл „Розова долина“, Детска фолклорна формация „ Розова долина“ , Трио „Имресия“, Русанка Русанова, Камерен хор „Маестро Георги Атанасов“, изпълнители от Школата по пиано, Николай Таслаков, Дончо Загорев, Марин Чалъмов и Школата по изобразителни изкуства „Карловски Арт-колорит“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче