Секции

26 April 2024 15:44

Израел унищожи сграда с офиси на АП и „Ал Джазира” в Газа

Израелската армия унищожи при въздушен удар в събота 13-етажна сграда, в която се намират офисите на базираната в Катар телевизия "Ал Джазира" и американската информационна агенция Асошиейтед прес в ивицата Газа, съобщиха журналисти от Франс прес.

По-рано днес израелец загина, след като ракета, изстреляна от палестински екстремисти от ивицата в Газа, поразила дома му в Израел, съобщиха полицията и медици. „Актуализация на ракетния удар по Рамат Ган, един убит човек“, заяви в Туитър говорителят на полицията Мики Розенфелд. Маген Дейвид Адом заяви, че медиците са обявили смъртта на един тежко ранен човек, след като са се опитали да спасят живота му в реанимацията. Екстремистите от Газа са изстреляли над 2300 ракети по Израел от понеделник в отговор на акция на израелската полиция в горещата точка около джамията Ал-Акса в анексирания източен Йерусалим.

Ракетите, повечето от които са насочени към Южен Израел, убиха 10 души, включително дете и войник, има и над 560 ранени.

Египет пък отвори своя граничен пункт Рафах с Газа в събота, за да позволи на 10 линейки да транспортират тежко ранени палестинци при израелски въздушни удари до египетски болници.

Официален представител на границата с Газа заяви, че отварянето на пункта е "изключително", тъй като обикновено е затворен по време на официални празници, включително Курбан Байрам, тази година от сряда до неделя в Египет. Египетската здравна система заяви в петък, че празникът е спрян за някои египетски лекари и медицински сестри в подготовка за приемане на "тези, които идват от ивицата Газа". Граничният пункт Рафах обикновено е отворен в работни дни. Медицински служители в Газа твърдят, че израелските удари от понеделник дасега са убили 139 души, включително 39 деца. Около 950 души са ранени. Ракети, изстреляни от палестински въоръжени групи, убиха девет души в Израел, включително дете и войник. Въздушните удари са в отговор на действията на палестинското движение Хамас, изстрелващо ракети срещу Израел, след като израелската полиция се нахвърли върху поклонниците палестинци в джамията Ал-Акса. Великият имам на прочутата в Египет джамия и университет Ал-Азхар, шейх Ахмед ал-Тайеб, късно в петък стартира кампания в социалните медии в подкрепа на палестинския народ. "Спрете убийството", каза той. "Стига вече мълчание и двойни стандарти, ако наистина работим за мир."

/Източник информация и снимка: БГНЕС/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче