Секции

25 April 2024 12:29

Вигенин оглави щаба на БСП, социалисти настояха Нинова да си ходи

Заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин ще оглави предизборния щаб на партията за предсрочните парламентарни избори, решиха социалистите на днешния Национален съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Съставът на щаба е намелен до 8 души, а всеки ще отговаря за свой собствен ресор. Преди днешното заседание пък някои от влизащите на него социалисти коментираха, че БСП трябва да преосмисли тактиката си, ако иска да постигне по-добри резултатите от тези на предходните избори, когато бе изместена от „Има такъв народ“ и стана трета политическа сила в страната“.

На днешното заседание мнозинството одобри и доклада на председателя Корнелия Нинова за актуалната политическа обстановка и предстоящите задачи на БСП, свързани с предстоящия вот, насрочен за 11 юли. Партията е утвърдила и план за действия, който ще цели преодоляване на допуснатите слабости и засилване на влиянието на БСП в обществото. В него са очертани краткосрочните мерки, свързани с дейността на Националния предизборен щаб, подреждането на кандидатските листи и подготовката на посланията, платформата и визията на кампанията.

„Целта е БСП да бъде силна, отговорна и идейно-ясна политическа формация, която си поставя високи цели на предстоящите парламентарни избори - да бъде партия на стабилност, принципност и последователност в политиката“, заяви от левицата след днешния форум.

Паралелно с това обаче социалисти създадоха ново идейно-политическо движение в самата партия, силно критично към настоящото ѝ ръководство. То носи името „Социализъм XXI век“, а сред неговите учредители са Георги Пирински, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Юрий Асланов, Велислава Дърева и други.

От движението са категорични, че то не представлява нова паралелна партия в партията, а целта му е да предизвика и поддържа дискусия за идейните ориентири и насоки на социалистическата перспектива в България. Те обаче настояват за оставката на сегашния председател на партията Корнелия Нинова, защото, според тях, тя носи пряка отговорност за ниския резултат на предходните парламентарни избори, които определят като „катастрофа“.

„Катастрофата на БСП от 4 април не дойде случайно. Тя е резултат от грешки на ръководството, от лошо водене на кампания, от конфронтацията вътре в БСП, която беше наложена, както и от неразбирането на потребностите на съвременното българско общество и държава“, е мнението на Валери Жаблянов.

От новото обединение настояват още и за налагането на нова стратегия за поведение на партията, нова предизборна платформа, както и нови лица, водени от страха, че запазването на сегашното положение обрича БСП на още по-голяма свиване на електоралната ѝ подкрепа.

/Източник информация и снимка: БГНЕС/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Ако си построил замъци във въздуха, не означава, че си работил напразно; те са точно там, където трябва да бъдат, просто изгради основи под тях.


Хенри Дейвид Торо