Секции

19 April 2024 13:23

Фолклорна пъстрота украси Празника на розата в Карлово (видео)

С ритуала „Розобер“ започна традиционният за Карловския регион празник. Фолклорните песни и хора и кукерските хлопки и ритми посрещаха гостите на честването в розовите градини край града.

Яна Цветкова – Царица на розата – Карлово 2019 предаде короната и властта на тазгодишната носителна на титлата.

Царицата на розата – Карлово 2021 Елена Данова благослови земята на Карлово и окичи с гирлянд от рози общинския кмет д-р Емил Кабаиванов.

Празникът на розата се пренесе на стадион „Васил Левски“. Тук Царицата и нейните подгласнички Мария Чолакова и Марияна Копчева поведоха празничното шествие и под звуците на Военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада дефилираха участниците в празничната програма - фолклорни и кукерски състави, вокални и танцови формации от цялата община.

“Отглеждането на маслодайната роза започва преди няколко века в плодородните поля на Карловската долина. Няколко века вече тя е наш поминък. Тя е наше ежедневие и гордост“- каза в приветствието си д-р Кабаиванов. Той съобщи, че вече е регистрирана марката „Празник на Розовата долина“, която е притежание на община Карлово в партньорство с община Казанлък.

По традиция общинският кмет връчи 24-каратовата златна роза на Царицата, която сподели, че „Магията, която носи карловската маслодайна роза е позната и извън пределите на България“.

Тържествени поздравления произнесоха и министърът на транспорта Георги Тодоров и заместник-министърът на земеделието Крум Неделков.

Магията на маслодайната роза отведе гостите на празника в Бухаловия хан и Историческия музей, където присъстваха на традиционни демонстрации на розоварене.

Празника на розата в Карлово уважиха още зам.-министърът на културата Пламен Славов, представители на държавни институции, посланици, членове на дипломатически мисии, кметове на общини и населени места, общински съветници, общественици, както и красивите представителки на Асоциация „Царици на розата - Карлово“.

Програмата на честването ще се запомни и с футболната среща между отборите на ОФК „Левски-Карлово“ и ПФК“Верея“-Стара Загора, концерта на Военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, както и с изпълненията на Орлин Горанов, Марияна Попова и рок група „Дъст“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче