Секции

05 May 2024 14:36

Кметът д-р Кабаиванов участва в работна среща със служебния здравен министър д-р Кацаров

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, в качеството му на член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, участва на 31 май в работна среща със служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По време на разговора, състоял се в Министерство на здравеопазването, представителите на националното сдружение бяха информирани, че екипът на министър Кацаров работи за ускоряване подготовката на проект на МЗ по процедура „Мерки за справяне с пандемията“, който ще бъде финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ /ОПРР/. Средствата – 129 271 258.60 лева, са предназначени за всички държавни и общински болници. Предстои в най-кратки срокове да се преработят критериите и да бъде изпратена подробна информация в общините за необходимите данни и разчети, планирани от местната власт за обновяване на болничните заведения.

„Проектът е приоритетен, защото ще даде възможност действащите болници – където реално се лекуват болни от Ковид, да бъдат обновени и с оборудвани отделения, по възможност да бъдат създадени и условия за телемедицина и други съвременни технологии“, сподели д-р Кабаиванов. Той изрази безпокойство, че до момента общините са в неведение какво конкретно се изисква от тях за успешното подготвяне на проекта от страна на здравното министерство. „Готови сме. Заинтересовани сме, чакаме от Вас пояснения каква информация общините да предоставят, за да може в най-кратки срокове да бъде окомплектовано проектното предложение“, допълни д-р Кабаиванов.

Взаимодействието между МЗ, регионалните структури на здравната инспекция и местната власт за компетентно информиране на гражданите за ползите от ваксинацията и насърчаването им да се имунизират, бе друг акцент в работната среща. В нея взеха участие зам.-министрите д-р Тома Томов и д-р Александър Златанов, изпълнителният директор на НСОРБ – Силвия Георгиева, кметът на Петрич Димитър Бръчков.

/Снимка: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче