Секции

05 May 2024 05:30

Карлово настоява за запазване на чуждоезиковите профили в СУ"Васил Левски" и СУ"Христо Проданов" в писмо до образователния министър

Кметът д-р Емил Кабаиванов изпрати писмо до служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков с искане за запазване на чуждоезиковите профили в СУ"Васил Левски" и СУ"Христо Проданов". В него се казва:

"Профилираните паралелки с интензивно изучаване на чужд език след VII клас в СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Проданов“ над двадесет години дават възможност на учениците на територията на община Карлово да получат изключително добра подготовка от висококвалифицирани специалисти. Доказано през годините те са най - желаните паралелки, в които приемът се реализира от първо класиране. Възпитаниците на двете училища доказват придобитите езикови знания с високите резултати на държавните зрелостни изпити, международни и национални олимпиади и състезания, даващи им предимство при кандидатстване във висшите училища в страната и чужбина. За учениците и техните родители е важно да продължат да разчитат на тази възможност за развитие и реализация, без да се налага да пътуват до езиковите гимназии в областните градове.

Решението за закриване на паралелките с чуждоезиков профил в двете общински училища се посрещна с тревога и несъгласие от учениците, родителите и гражданите на община Карлово. В разразилата се публична дискусия, те изразиха очакванията си ръководството на Община Карлово да защити съществуването на чуждоезиковия профил с интензивно изучаване на чужд език след VII клас в двете училища. В подкрепа на обществените нагласи Общински съвет - Карлово прие единодушно декларация с предложение за запазване на паралелките с чуждоезиков профил.

Считам за наш морален дълг да подкрепим нашите деца в желаната от тях посока за бъдещо развитие и реализация, да им дадем шанс и сигурност за личностно усъвършенстване, за да развият силните си страни.

Обръщам се към Вас за съдействие профилираните паралелки с интензивно изучаване на чужд език след VII клас в СУ „Васил Левски” - гр. Карлово и СУ „Христо Проданов“ - гр. Карлово да бъдат възстановени за учебната 2022/2023 година, за да може умните и амбициозни карловски деца да продължат да покоряват връх след връх и да осъществяват мечтите си.

Цялата общественост и аз в качеството си на кмет на Община Карлово разчитаме на Вашата подкрепа!"

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Музиката дава израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но не може и да остане премълчано.


Виктор Юго