Секции

27 April 2024 22:50

Дрон се приближи до кратера на изригващ вулкан, преди да бъде погълнат от него

Впечатляващи кадри с дрон на изригващ вулкан в Исландия успя да заснеме местен оператор. Той жертва летателния апарат, за да го приближи максимално близо до кратера на вулкана и стичащата се от него огнена магма. Вулканът се събуди през март за първи път от 6 хиляди години, но не представлява опасност за жителите. Зрелищни кадри от изригналия наскоро вулкан ФаградалсФядл в Исландия успя да заснеме дрон, който се приближи максимално близо до кратера. Летателния апарат успя да заснеме отблизо впечатляващите кадри на извиращата от кратера разтопена лава, но секунди по-късно беше погълнат от огнената магма. Операторът, който рискува дрона разказа с вълнение за зашеметяващото видео. Според него възможността за ръчно управление на летящия безпилотен самолет от първо лице го прави завладяващо и уникално изживяване, въпреки че условията на вулкана го правят „труден“.

Джоуи Хелмс, оператор на дрон:

„Около вулкана се отделят горещи газове, които предизвикват турбуленции навсякъде. В същото време отгоре валят горещи скали и управлението на летящия дрон става още по-сложно“

Вулканът се събуди през март за първи път от 6 хиляди години, но не представлява опасност за жителите и инфраструктурата. Той се намира само на 32 километра от исландската столица Рейкявик и продължава да бълва лава на равномерни интервали от 10 до 30 минути, като при някои от мощните изригвания фонтанът се издига на 500 метра височина. Според учените, височината на изхвърляне на лавата показва, че няма признаци за затихване на вулканичната дейност. Възможно е огнените фонтани да продължат с години. Изследванията през тази седмица показват, че скоростта на изтичане на лавата достига до 13 кубични метра в секунда. В същото време стана ясно, че исландското семейство, което е собственик на земята, на която се намира пробудилият се през март вулкан Фаградалсфядл, е решило да продаде участъка си. Властите са готови да вложат над 560 хиляди долара за превръщане на мястото в туристическа забележителност. Земевладелците си сътрудничат с властите, за да бъде осигурен безопасен достъп за туристите и те не възнамеряват да ограничат движението на пешеходците в своите имения.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Да обясняваш на някого какво означава даден символ е като да му казваш как трябва да го кара да се чувства музиката.


Дан Браун