Секции

03 May 2024 00:49

В Калофер сирени и две минути мълчание в памет на Христо Ботев (видео)

Точно в 12 часа с вой на сирени и двуминутно мълчание в Калофер бе почетено героичното дело на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

„Отново сме тук на това знаково и величаво място, защото така ни диктуват нашата съвет и убеждения“- каза в словото си на Мемориалния комплекс „Христо Ботев“ кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

„Тук сме на 2 юни заради себе си, заради своите деца, заради България“. По думите на д-р Кабаиванов, в цялото творчество, което Ботев е оставил, намираме българския дух. „Намираме това, което ни се ще да виждаме в хората, които ни представляват и на които гласуваме доверие да управляват България“.

„На 2-ри юни въздухът над Калофер е натоварен с тъга и тежест, но и с величие“- отбеляза в речта си вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

„Тъга и тежест, защото днес си спомняме за онези луди млади глави, които не пожалиха най-скъпото-живота си. Не помислиха за съдбата на ближния си и дадоха най-свидното, дадоха своята жертва пред олтара на човечеството.“ Йотова подчерта, че „Да, вярно е, че всяка епоха ражда своите „слепци с очи“, но всяка епоха, и такава е съдбата българска, ражда и онези малки хора, които вършат големите работи.“ Според нея, „когато говорим на 2-ри юни винаги има много емоция, има много чувства, защото такъв е Ботев. И ние посвещаваме този ден на него, на всички негови другари, на всички онези революционери, които създадоха нова България. Всеки един от нас трябва да застане пред съда на собствената си съвест и да си каже: Дали съм достоен за тези, заради които днес съм на този, белия свят. Нека да си дадем тази равносметка и колкото е по-вярна, толкова повече бъдеще ще има България.“ Ние, българите, трябва да излезем от уютната мрежа на съня и да кажем: Достойни сме, искаме промяна, ще я направим, защото в нашите вени и кръв тече тяхното дело и неподправено чувство за любов към род и родина, каза в заключение вицепрезидентът Илияна Йотова

В знак на признателност към героите бяха положени венци и цветя от името на ръководни представители на държавни институции, кметове, съветници, политици и граждани.

По-рано бяха поднесени цветя и на паметниците на поета революционер и майка му Иванка в НМ“Христо Ботев“ в Калофер.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Да обясняваш на някого какво означава даден символ е като да му казваш как трябва да го кара да се чувства музиката.


Дан Браун