Секции

09 May 2024 01:17

„Алфа рисърч“: 2% разлика между ГЕРБ и „Има такъв народ“

6 партии и коалиции твърдо попадат в 46-ия парламент, ако изборите се проведат днес. Това сочат данните от проучване на агенция „Алфа рисърч“. Според социолозите борбата за първото място на изборите се заплита, като разликата между ГЕРБ и Има такъв народ е около 2%.

Коалицията ГЕРБ-СДС продължава да е първа политическа сила преди предсрочните парламентарни избори. Това сочи проучване на агенция „Алфа рисърч“, проведено в периода 30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Според социолозите ГЕРБ печели вота на 20.3% от твърдо решилите да гласуват, докато основните им опоненти от Има такъв народ са с резултат от 18.2%. На старта на кампанията БСП е трета с подкрепа от 14.4%. Според социолозите за момента, дори и в новия си формат, тя не успява да увеличи резултата си от изборите на 4-ти април. „Демократична България“ затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласуват. В началото на кампанията ДПС остава пета политическа сила с 9.9% подкрепа. Обичайно Движението засилва позициите си в края на кампанията и особено – при вота от чужбина, каквито заявки бяха дадени и сега. „Изправи се! Мутри вън!“ събира 5.3% подкрепа, а националистическото обединение на ВМРО, НФСБ и Воля остава под 4%.

Макар и положителните оценки за служебното правителство да доминират над отрицателните, мнозинството имат противоречиво мнение за него.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче