Секции

04 May 2024 03:08

Ново попълнение 20 обучени плъхове-сапьори ще открива невзривени мини в Камбоджа

20 специално тренирани плъхове-сапьори са новото попълнение животни, които надушват заровени мини в Камбоджа. Така те помагат на специализираните екипи да ги открият и обезвредят навреме. Плъховете са по-леки и надушват мините, без да ги взривят. Програмата с обучените животни работи вече пета година в страната, в която има над 40 хиляди мини. Някои животни служат на човека с цената на живота си. Такъв е случаят с няколко хомякови плъхове, които са специално обучени да надушват мини в Камбоджа. Новото попълнение от тренирани животни, които надушват стари наземни мини са вече част от националния план за засилване на операциите по разминиране на десетки полета в страната. Африканските гигантски плъхове са с размерите на котка, около 70 сантиметра и са внесени от Танзания. Те са преминали интензивно обучение за откриване на взривни устройства. Според Со Мален, един от обучителите на плъховете-сапьори, заоблените гризачи предлагат „100% точни резултати“ с изключителното си обоняние. Те надушват не метала, а взривните вещества в мината и са достатъчно леки, за да я покажат на екипите, без да я взривят. 7 новобранци плъхове демонстрираха уменията си по време на обучението.

Со Мален, треньор на животните:

„Нямам затруднения да работя както с опитните, така и с новите попълнения плъхове, тъй като всички те лесно възприемат и не ги интересува кои са техните ръководители. Всеки от нас може да бъде техен обучител и най-важното е, че не хапят.“

Общо 20 новообучени плъхове вече работят от началото на юни, замествайки поколението наскоро пенсионирани животни, които помагаха за разминирането на страната. Сред тях е и станалият известен като „плъх герой“ – Maгава. Миналата година той получи златен медал за своята „животоспасяваща храброст и отдаденост на задълженията“ от базираната във Великобритания ветеринарна благотворителна организаци. По време на петгодишната си кариера той откри над 70 наземни мини и 38 невзривени боеприпаса. Организацията обучава плъхове и кучета за откриване на мини. Сега Магава се радва на по-спокоен начин на живот в центъра за животни.

С новобранците, Камбоджа вече има общо 48 подготвени плъхове, работещи на полето, и правителството се надява да увеличи този брой през следващите години. Програмата за обучаване на гризачите стартира с помощта на благотворителната организация „Apopo“ през 2016 г. и плъховете помогнаха за откриването и разчистването на стотици наземни мини в цялата страна, които са над 40 000.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче