Секции

18 April 2024 22:48

Сопот в очакване на Катя Зографова

На 17 юни от 17:30 часа в къща-музей „Иван Вазов“ ще се проведе дискусия с един от големите изследователи на Вазовия род.

Като част от Дните на културата в община Сопот ще се проведе специално събития с участието на Катя Зографова, автор на книгата „Хроники на Вазовия род“ и голям приятел на родния град на Иван Вазов.

През 2020 г. „Хроники на Вазовия род“ излезе от печат, благодарение на издателство „Захарий Стоянов“. Книгата представя неразказваната досега история на това необикновено семейство.

В центъра на този обемист летопис е самият Патриарх на българската литература, но повествованието е и за братята – генерали, за майката Съба Вазова – истинският „генерал“ на семейството, както самите те я наричат, за взаимоотношенията в семейството, което авторката уместно назовава „Вазова задруга“ заради сплотеността, взаимопомощта и споделените нравствени ценности.

Инициатор за написването на книгата е наследникът на знаменития род, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и праправнук на д-р Кирил Вазов.

Катя Зографова е родена на 11 май 1957 г. в Панагюрище. Завършва българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 1989 г. печели конкурс и започва работа в Националния литературен музей в София. Години наред е директорка на къща музей „Никола Вапцаров“ (2002 – 2009), а от 2010 до 2016 г. е директор на Националния литературен музей. От 2016 година отново е главен уредник на къща музей „Никола Вапцаров“.

Има над 600 публикации в печатните медии. Участва в над 40 научноизследователски сборници, съставя и предговаря книги, пише за български писатели и художници.

Катя Зографова е участник и консултант в документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, Яворов, Димчо Дебелянов, кафе-сладкарница „Цар Освободител“, литературните места на София.

Главен фокус на изследванията ѝ е периодът на 20-те-40-те години на ХХ век.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Музиката дава израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но не може и да остане премълчано.


Виктор Юго