Секции

26 April 2024 08:06

Лъчезар Бакърджиев: Обществото се интересува активно от секторните политики на „Има такъв народ“

В началото на седмицата в Пловдив „Има такъв народ“ проведе срещи с представители на таксиметровите превозвачи и на IT сектора. Областният координатор Лъчезар Бакърджиев и трети в листата за Пловдивска област на „Има такъв народ“ разказва подробно за продължилите над 5 часа разговори, в които са взели участие Тошко Йорданов – заместник-председател на ПП „Има такъв народ“ и водач на листите за МИР 16 и МИР 17, Александър Рашев-координатор на постоянната комисия „Правосъдие“ и експерт в областта на правосъдието, Лидия Тенева-експерт в постоянната комисия по „Икономика и финанси“, Мариан Бачев – експерт в постоянната комисия по „Култура“, Ивайло Кожухаров-координатор на постоянната комисия по „Туризъм“, Светослав Георгиев-експерт в постоянната комисия по „Икономика и финанси“ и експерт в комисията по образование и наука, гросмайстор Антоанета Стефанова – експерт в постоянната комисия по „Спорт“, и Пламен Абровски – експерт в областта на земеделието и координатор на постоянната комисия по „Земеделие“.

- Г-н Бакърджиев, какви въпроси поставиха присъстващите на експертите на „Има такъв народ“?

- Въпросите, които бяха зададени касаеха всеки един от секторите, а дискусията остана отворена с възможности за следващи срещи. Например в сектор икономика и финанси изключителен интерес представляват начините, по които бизнесът ще бъде подкрепен, ще бъдат стимулирани предприемачеството, стартъпи и възможности за промени в образованието така, че да бъдат подготвяни кадрите по подходящ начин, за да бъдат съответни на пазара на труда. Голямата част от мерките, които са насочени към разрешаване на посочените проблеми са: ограничаването на административните тежести чрез окончателно въвеждане на електронното управление, стимулиране на малкия и среден бизнес, чрез „осмисляне“ на дейността на Българската банка за развитие/ББР/, създаване на благоприятна среда за ефективно партньорство между публичния и частния сектори. Заложено е също подобряването на регионалната бизнес среда.

- В сектор образование акцентирате на свързването на образованието и бизнеса?

- За сектор образование по време на дискусиите бяха зададени въпроси, които са свързани с висшето и средно образование, както и взаимодействието със сектор култура. Ние сме за планирано смислово свързване между образованието и бизнеса във връзка изцяло с икономиката на страната. Представена бе и идеята на ПП „Има такъв народ“ във висшето образование да бъдат създадени програми на английски език, за да могат да бъдат привлечени чуждестранни студенти. Българската наука ще бъде стимулирана по начин, по който изследванията да обслужват изцяло националните интереси. По отношение на средното образование се обсъждат и формите на извънкласни дейности, които ще бъдат приоритет при промяната на учебните програми.

- Какви са вашите виждания за подобряване на развитието на Пловдив и областта като туристически регион?

- В сектор туризъм бяха представени анализи, които представят конгресния и културен туризъм в Пловдив като недостатъчно развити. Това е част и от основните цели на комисията по туризъм. На първо място, отграничаването на 5 отрасла туризъм и стимулиране на развитието им по места. Беше обсъден и проблемът с летище Пловдив, ние имаме виждания за „съживяването“ на неговата активна дейност.

- В сектор земеделие говорите и за създаването на „средна класа“ земеделци?

- По време на разговорите бяха изведени мерките на ПП „Има такъв народ“, които касаят спирането на горската мафия. Трябва да има ограничаване на броя „бели петна“ в земеделието, както и да има целево стимулиране на лова чрез контрол върху популациите. Ние сме за стимулиране на създаването на „средна класа“ земеделци, чрез подкрепа на малките земеделски предприятия. На преден план трябва да бъде изведена ефективността на контрола върху секторите в ресор земеделие, чрез ограничаване на зависимостите между контролните органи и министерството.

- Какви мерки предлагате в сектор култура?

- Обсъдени са мерките за стимулирането на културата чрез включването на задължителен културен календар в училищата, което ще стимулира малки, местни групи, да изготвят продукти, релевантни на учебното съдържание. Същото, изцяло координирано и изпълнявано от Министерство на културата. Обсъден е законът за меценатството и това, че същият ще бъде приведен в действие. Работим и по конкретни мерки, които касаят стимулирането на читалищната дейност.

- Какви проблеми обсъдихте на срещата с таксиметровите превозвачи в Пловдив?

- На първо място, проблемът в Закона за пътнически превози е, че лицензът се издава на автомобила, а не на водача. Това позволява на хора с криминални досиета и други проблемни индивиди да извършват таксиметрова дейност напълно законно. Наредбата е такава, че тя забранява таксиметрови услуги да бъдат извършвани по маршрути, които са покрити от градския/общинския транспорт. Като цяло, представители от бранша определиха законите, които са свързани както пряко, така и непряко с пътнически превози като лобистки – конкретни големи фирми имат цялата власт и привилегии, докато малките такива са оставени на произвола на съдбата. Беше акцентирано и върху това, че в наредба всички извършващи таксиметрови услуги трябва да заплатят някакъв тип данък 12 месеца предварително, което е несправедливо от гледна точка на модела „първо плащаш, после работиш“, а не обратното. Всичко това е обсъдено с идеята ПП„Има такъв народ“ да разгледа и работи върху „изчистване“ на несправедливите текстове в полза на превозвачите. Имаше и идея прага за регистрация по ДДС да бъде вдигнат, нещо което вече е заложено в програмата ни в частта„Икономика и Финанси“.

- Разбрахме, че са поставени въпроси и от българската диаспора в Чикаго?

- Да, те бяха отправени към заместник-председателя на ПП „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Хората се интересуват с възприятията на партията по отношение на традиционното семейство и прозрачността в управлението. Потвърдена е безусловната подкрепа на ПП „Има такъв народ“ към традиционното семейство и фокус на политиката към стимулирането му – в образование, в социална политика, в икономически аспект. По отношение прозрачността на управлението Тошко Йорданов изказа, че задължение на всеки един представител на ПП „Има такъв народ“ в парламента ще бъде ежеседмична среща с гражданите на избирателния район, както и периодичното задължително отчитане на министрите пред парламента.

Лъчезар Бакърджиев подчерта, че за да се случат необходимите промени по всички сектори, решаващият глас имат избирателите. „Време е за друго.Нека ни подкрепят, като гласуват с номер 22, за да докажем, че наистина сме отговорни към съдбата си.“

Експертите на ПП“Има такъв народ“ ще се срещнат и разговарят по актуални теми за населеното място с жителите на Карлово на 30 юни, на Войводиново/община Марица/ на 1 юни, и на Асеновград на 3 юни.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Тайната на успеха е в способността да възприемеш гледната точка на другия и да видиш нещата от неговия ъгъл толкова добре, колкото от своя.


Хенри Форд