Секции

04 May 2024 03:18

Изложба, посветена на живота на принц Филип, отбелязва 100-годишнината от рождението му

Изложба, посветена на живота и благотворителната дейност на принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет втора ще бъде открита утре. Тя е подредена в замъка Уиндзор с негови лични вещи и отбелязва 100-годишнината от рождението на монарха на 10 юни. Кралицата няма да прави официално откриване на изложбата, но ще може да я разгледа насаме.

Специална изложба се открива в замъка Уиндзор в четвъртък, която отбелязва живота и наследството на съпруга на британската кралица Елизабет втора – принц Филип.

Поводът за нея е стотната годишнина от рождението на принц Филип на 10 юни. Експозицията включва различни предмети, свързани с ежедневието му, както и с важни моменти от живота му, сватбата с Елизабет, кариерата му на военен и благотворителната дейност, която развиваше.

Тя представя над 100 експоната от ранния живот на херцога на Единбург, официални задължения и посещения в чужбина. Филип, водеща фигура в британското кралско семейство в продължение на почти 70 години, почина на 9 април на 99-годишна възраст.

Сали Гудсър, куратор на изложбата

Изложбата беше планирана като част от честването на 100-ия рожден ден за негово кралско величество. Това е един от ключовите експонати на изложбата – портрет на принц Филип, нарисуван през 2017 г., годината на пенсионирането му и е изложен за първи път е публично. Мисля, че ще бъде интересно за хората да научат малко повече за него.

Сред акцентите на изложбата са дрехите и короната, носени от Филип за коронацията на кралицата през 1953 г., както и неговият собствен трон, който обикновено стои до кралицата в Бъкингамския дворец и се показва в замъка Уиндзор за първи път. Представянето на публично изложение за първи път е портрет на принца, нарисуван през 2017 г., годината на пенсионирането му.

Предметите варират от лични – книга на кралица Виктория, в което е записано раждането на майката на принц Филип, принцеса Алиса, в замъка Уиндзор през 1885 г., до ексцентрични – охладител за вино с араби с човешки размер от Франсоа-Ксавие Лалан, представен от френския президент Жорж Помпиду по време на посещението му в Обединеното кралство през 1972г. Може да се види и рамка на Фаберже със снимки на крал Джордж VI и кралица Елизабет като сватбен подарък.

Комплект за шах, подарък от Нелсън Мандела по време на посещението му в Обединеното кралство през 1996 г., е показан до чифт каубойски ботуши с надписи Prince Philip в златно, подарени му по време на посещение в Хюстън, Тексас, през 1991 г.

След като хората не можаха да се съберат на погребението му, както обикновено, организаторите се надяват сега те да успеят да дойдат в замъка и да научат малко повече за принц Филип.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 20 септември.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче