Секции

03 May 2024 20:39

В Перу отбелязаха лятното слънцестоене с древния ритуал на инките „Празник на слънцето“

В Перу отбелязаха лятното слънцестоене, като възстановиха древна церемония на инките, наречена „Празник на слънцето“. Тя се проведе традиционно в Куско, столицата на древната империя на инките с типичните танци и ритуали отпреди стотици години, в чест на Бога на слънцето.

Всяка година в Перу на 24 юни, денят на зимното слънцестоене в южното полукълбо, се отбелязва Фестивалът на слънцето или Инти Рейми в Археологическия парк на Сачашуаман. Той е много важен за инките, тъй като посочва началото на годината и митичния им произход.

Мястото се намира съвсем близо до град Инка Мачу Пикчу, в покрайнините на Куско, столица на древната империя на инките.

Местните жители припомнят ритуала на почитането на бога Слънце с древни костюми и типични танци от преди стотици години.

Фестивалът е празник на слънцето и се открива с грандиозното влизане на лидера на инките, заобиколен от своите поданици.

Още в ранна утрин императорът предлагал златна чаша със свещено пиво на Инти – бога на слънцето и му принасял в жертва бяла лама, за да измоли неговата помощ и закрила. Други важни богове били върховното божество Виракоча и богините на земята и морето.

Той изсипва древната царевична напитка на инките, известна като „чича“, върху земята, от церемониална урна като принос към „Майката Земя“.

Церемонията достига кулминацията си с жертвоприношението на една лама за бога на слънцето Инти.

Пали се свещен огън от слънчевите лъчи с помощта на вдлъбната като леща метална пластинка с огледална повърхност.

Инките приемали себе си за „синове на Слънцето“. В религиозните си вярвания те обаче не отъждествяват Инти с видимото слънце, той е по-високо от всичко видимо.

Празникът „Инти Райми“ е известен като най-важната церемония на инките и възстановката се провежда всяка година на 24 юни от 1944 г. насам.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче