Секции

29 April 2024 17:23

На собственика на карловската Щампа ще бъде издадена принудителна административна мярка

Министерството на културата направи проверка на основание чл. 192, ал. 1, т. 1 от Закона за културното наследство на груповата недвижима културна ценност „Първа текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев" в Карлово. Това се съобщава в информация до медиите от културното ведомство.

Проверката е извършена във връзка с писмо на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и е осъществена от арх. Слави Славов – ръководител на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство в Южен централен регион за планиране при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" (ГДИОКН) в Министерството на културата, съвместно с Наталия Александрова – главен юрисконсулт в ГДИОКН,

В резултат на проверката предстои издаване на принудителна административна мярка (ПАМ) по отношение на сегашния собственик „ПИРИНПЛАСТ" АД. Прилагането на ПАМ не изключва възможността за съставяне на акт за установяване на административно нарушение на сегашния собственик „ПИРИНПЛАСТ" АД за системно неподдържане на груповата недвижимата културна ценност.

Процедурата по чл.72-73 от Закона за културното наследство ще бъде приложена и по отношение на „Вила на Евлоги Георгиев", съставна част от груповата недвижима културна ценност „Първа текстилна фабрика на името на Евлоги Георгиев" в гр. Карлово, собственост на община Карлово, която също е в аварийно състояние.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче