Секции

04 May 2024 02:46

„Нощна стража“ на Рембранд бе възстановена с помощта на изкуствен интелект

Колаборацията между изкуството и изкуствения интелект даде възможност на Райксмузеум в Амстердам да възстанови части от легендарното платно „Нощна стража“ на Рембранд, които са орязани 70 години, след като авторът приключва работата си по картината. Отпечатаните ленти сега са добавени към творбата, която е изложена в Почетната галерия на музея. С тях се възстановява оригиналният замисъл на майстора от Нидерландския златен век.

Липсващите краища от прочутата картина „Нощна стража“ на нидерландския художник Рембранд ван Рейн бяха възстановени с помощта на софтуер с изкуствен интелект.

Платното, нарисувано през 1642 г, е било изрязано през 1715 г, за да се вмести между две врати в кметството на Амстердам. От тогава от творбата липсват 60 см отляво, 22 см отгоре, 12 см от долната страна и 7 см отдясно. Но компютърният софтуер е сполучил да възстанови пълната картина.

Тако Дибитс – директор на Райксмузеум в Амстердам: „Преди около 300 години „Нощна стража“ е била преместена от оригиналното си място – клуба на цивилната милиция в сградата на градския съвет на Амстердам, но не е пасвала на стената между две врати. Затова с ножици са отрязани ленти от всички страни. Най-голямата е била 60 см. Знаем, че са били отрязани, защото имаме умалено копие на картината от XVII век, което показва цялата композиция. Въз основа на това копие и на много детайлна снимка научихме компютъра какви цветове е използвал Рембранд за „Нощна стража“, какви движения на четката е предпочитал„.

Дибитс допълва, че реставрираната картина вече може да диша. С наместването на липсващите части основните фигури в картината – капитан Кок и лейтенант Ван Раутенбурх – се оказват вдясно от центъра, което придава динамика на композицията.

Изследователи и реставратори са използвали високотехнологични скенери, рентгенови апарати и дигитална фотография, за да обединят огромното количество информация, набрано и от копието на Герит Лунденс, и да реставрират и отпечатат липсващите части на произведението.

Дигитално реставрираната картина ще бъде изложена в Райксмузеум в следващите няколко месеца като част от изследователско-реставрационния проект „Операция „Нощна стража“, който започна преди две години, преди началото на пандемията от новия коронавирус.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче