Секции

29 April 2024 14:04

Пещерата Ласко е достъпна във виртуална реалност

Любители на спелеологията и праисторическите артефакти ще могат да направят обиколка на прочутата пещера Ласко във Франция, но във виртуалната реалност. Възможността ще се предлага от 8 юли, като първоначално от нея ще се възползват групи от по 6-ма души. Почти шест десетилетия откакто е затворена за посещения, прочутата пещера с праисторически рисунки Ласко във Франция предлага виртуална обиколка. Пещерният комплекс, открит през 1940 г от момче, което търсило кучето си, паднало в дупка, съдържа рисунки на животни, хора и абстрактни знаци на възраст 17 000 години. От 8 юли в Дома на архитектурата и наследството в Париж групи от по шестима души, оборудвани с очила за виртуална реалност, ще могат да направят 45-минутна интерактивна обиколка през дългата 235 м пещера. Моделирането й е осъществено от френската технологична компания „Дасо Системс“, известна с 3D дизайните си на автомобили и самолети.

Мехди Тейуби – вицепрезидент „Иновации“ в „Дасо Системс“:

„В началото се сдобихме с набор от триизмерни изображения на пещерата Ласко, събрани при няколко кампании за дигитализация. Интегрирахме ги в софтуер, разработен тук, в тази изследователска лаборатория. По този начин създадохме различните стъпки от обиколката на пещерата. Експедиция в естествен размер, в мащаб едно към едно.“

Виртуалният тур предлага и поглед към две зали, които не са показвани досега, тъй като до тях трябва да се стигне през много тесни коридори. Ласко, която се намира близо до селото Монтиняк, е затворена през 1963 г, тъй като въглеродният диоксид, горещината и влажността от многобройните посещения на туристи започват да увреждат рисунките. През 80-те години близо до нея е направено копие с точни имитации на изображенията, което е достъпно за посетители.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче