Секции

02 May 2024 21:35

В Карлово посрещнаха последния контингент от Афганистан (видео)

С приемане на строя от министъра на отбраната Георги Панайотов в Карлово на пл.“Васил Левски“ започна официалната церемония по посрещане на 42-ия контингент, който е последният български военен контингент, участвал в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Събитието бе уважено също от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни, кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателя на местния парламент Доньо Тодоров, кметове, съветници и близки на военнослужещите.

„Най-важно е, че се прибирате всички живи и здрави и че изпълнихте достойно своята мисия“-каза в приветствието си кметът д-р Кабаиванов.

С разформироването на 42-ия военен контингент от 120 военнослужещи приключва 19-годишното участие на формирования от Въоръжените сили на Република България в операцията за поддържане на сигурността и в мисията за подготовка, съветване и подпомагане на НАТО в Афганистан, отбеляза в изказването си адмирал Ефтимов. Той припомни, че през годините контингентите са в различен състав с обща численост 11 200 военнослужещи, като някои от тях са участвали в повече от една мисия.

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов поздрави 42-ия контингент с отличното изпълнение на задачите и подчерта, че само със силна армия България може да е силна и спокойна.

От името на контингента отговори командирът му полковник Павлин Велков, като отбеляза, че в изпълнение да мисията нито за миг не са забравяли, че са достойни български воини. Българският национален флаг, който се е развявал пред щабквартирата на контингента ни в Кабул, и сертификата на контингента за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан ще се съхраняват във Военния исторически музей.

По време на церемонията за постижения в мисията бяха наградени военнослужещи. С едноминутно мълчание бе почетена и паметта на майор Валентин Терзиев.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче