Секции

24 April 2024 19:44

„Войняговски хора и игри по Гергьовден“ с възможност да бъдат част от „Живи човешки съкровища”-България 2021

Самодейците от карловското село Войнягово представят Пловдивска област в Националната листа на нематериалното културно наследство.

Това стана възможно, след като през м. април Министерството на културата обяви процедура за попълване на Националната система ”Живи човешки съкровища” - България 2021, а Настоятелството НЧ ”Васил Левски – 1900 г.” във Войнягово взе решение да кандидатства по проекта. Целта бе да се покажат красотата и неповторимостта на автентичните войняговски хора и игри, които съществуват от дълбока древност, съхраняват се и се предават от поколение на поколение.

На 17 юни 2021 година комисия с председател проф. д-р Даниела Дженева – декан на факултет „Музикален фолклор и хореография" в пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, разгледа кандидатурите и определи Войнягово да представя област Пловдив на национално ниво. Самодейците кандидатстваха в раздел „Традиционни обреди и празници” с войняговските хора и игри по Гергьовден. Представен бе богат снимков материал от миналото и настоящето. Специално за проекта бе изработен 10-минутен филм, който показва автентичните войняговски хора и красивите 150-годишни местни носии. В лентата участват 35 самодейци, най-малкият от които е 5-годишен, а най-възрастният - на 80 години.

През настоящия месец комисия, определена от министъра на културата, ще обсъди излъчените кандидатури от всички области и ще направи предложение за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

/Снимки: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче