Секции

02 May 2024 08:35

Симулационно машинно гласуване се проведе в Карлово

Симулационно гласуване с една от трите демонстрационни машини, предоставени на 17-та Районна избирателна комисия /РИК/ Пловдив-област, бе организирано в община Карлово на 5 юли.

Желаещи, които не знаят как се гласува с машина, участваха в демонстрацията. Целта на тричленния екип от 17-та РИК и на Община Карлово бе избирателите да видят процедурата и да се чувстват спокойни, когато отидат да дадат своя вот на 11 юли.

„Някои от хората, особено възрастни, подхождат с леки притеснения до момента, в който разберат начина на гласуване и видят как се случва. Тогава им става ясно, че няма нищо сложно. Впечатленията ни са, че няма да има проблеми с машинното гласуване. Хората трябва да бъдат спокойни и да знаят, че по всяко време могат да търсят съдействие от 17-та РИК, да отправят своите въпроси и да разчитат на своевременно отговори. Проблемите се отстраняват бързо, когато има взаимодействие между РИК, Общината и съответната секционна комисия. В Карлово винаги е било така.“, споделиха Росица Гавазова, Нина Георгиева и Калоян Ангелов от 17-та РИК.

Те напомниха, че при реалното гласуване в избирателната секция, близък или член на секционна комисия не могат да бъдат до гласоподавателя. Член на СИК има право на разстояние, не по-малко от два метра, да дава вербални указания, но без да гледа машинния вот.

Участниците в симулационното гласуване с демо машина споделиха, че процедурата е лесна и безпроблемна.

/Снимка: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Може би когато си на 34, няма да мечтаеш за същите неща, както на 24, но все още ще можеш да мечтаеш.


Брус Спрингстийн