Секции

29 March 2024 01:38

Кирил Петков: Новият надзор на ББР е вписан

Новият Надзорен съвет на Българската банка за развитие е вписан в Търговския регистър. От днес тази банка ще работи само за малките и средни предприятия със заеми под 5 милиона лева. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Петков анонсира и нова подкрепа за малките предприятия с оборот над 500 хил. лева. Още над 106 млн. лева ще бъдат предоставени на такива предприятия, посочи министърът и добави, че така общата сума става 184 млн. лева Одобрени са 3694 предприятия. Той поясни, че средствата идват по линия на европейската инициатива "Реакт ту ю" и остатъчни средства по другите оси, и се очаква до няколко седмици парите да достигнат до предприятията.

Вече има и първи "открития" от новия Надзор на ББР, каза още Петков. Той информира за огромни суми, получавани от старото ръководство на банката под формата на заплати и бонуси.

Имало е месеци, в които част от компенсациите и заплатите на управители в ББР са стигали до 60 хиляди лева, заяви Кирил Петков.

Министърът внесе яснота и за инвеститорския интерес за цялостно производство на електрически автомобили у нас.

Next.e.Go е немската фирма, която иска да произвежда електромобили в Ловеч, но предстои подписването на меморандум. Стана ясно още, че до 1.5 - 2 години ще имаме първите произведени коли, както и че "Бош" ще дават някои части на производителя.

На въпрос на БГНЕС дали е вярна разпространената информация от ГЕРБ, че средства от плана за възстановяване и развитие ще бъдат пренасочени за кредити, Петков каза, че до момента е имало грантова схема в размер на 900 млн. лева.

"Ние я увеличихме. Предложението на нашето министерство за 1.2 млрд., с други думи парите за бизнеса се увеличават. Най-голямата част от тези пари продължават да са грантови, но вкарахме и дялови и дългови инструменти, с идеята да фокусираме част от тези пари за възстановяване в посока на иновативните компании", обясни той.

Запитан от БГНЕС защо не използваме и 9 млрд. лв., които страната ни може да използва под формата на 30-годишни кредити, министърът каза че това е дискусионна тема и зависи от това каква част дългове искаме да вземем занапред.

"Ще имаме време. Тази възможност не е изгубена", увери той и добави, че това решение трябва да се вземе от редовен парламент, а не от служебен.

/Източник информация и снимка: БГНЕС/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен