Секции

20 April 2024 10:05

Пловдивският университет организира конкурс „Свят от йероглифи“

Оригинален конкурс за изобразително изкуство и фотография „Свят от йероглифи“ организира „Класна стая Конфуций“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с подкрепата на „Институт Конфуций“–София и ОИ „Старинен Пловдив“. Събитието е част от честванията по повод 60-ата годишнина на висшето училище.

Изискването към рисунките и снимките е да съдържат знаци от китайската писменост, „уловени“ в обкръжаващата действителност.

В арт съревнованието могат да участват деца до 10 години, тийнейджъри до 18 г. и възрастни. Фотосите и дигиталните копия на рисунките се изпращат до 6 август 2021 г. на адрес: confuciusclassroom_pu@abv.bg . Файлът трябва да се озаглави на латиница с името, фамилията и заглавието на творбата – ime_familia_zaglavie. Изисква се минимален размер на снимките 4 мегапиксела във формат jpg/ png. В писмото с приложените творби трябва да се уточни кой йероглиф присъства в тях. Три е максимално допустимият брой на рисунките или фотографиите, с които се участва в конкурса. Попълва се анкетна карта, която може да бъде свалена от линка: https://uni-plovdiv.bg/news/news/1024/

От авторите се очаква да претворят в картините и фотографиите си форми, наподобяващи или напълно съвпадащи с йероглифи. Знаци от китайската писменост могат да се търсят например в клоните на дърветата, в пясъка на плажа, в сплетените ръце на минувачите и особено там, където отведе въображението, подсказват организаторите от Пловдивския университет.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени след 31 август 2021 г.

Творбите ще бъдат оценявани от професионално жури. Най-добрите ще бъдат включени в изложба, организирана от „Класна стая Конфуций“ към ПУ „Паисий Хилендарски“ по време на Есенния салон на изкуствата в Пловдив. За лауреатите, заели първите три места в своята категория, са предвидени парични награди. Ще бъдат присъдени и призове „Награда на публиката“.

/Снимка: ПУ/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче