Секции

06 May 2024 13:07

Сопот чества тържествено 171 години от рождението на Иван Вазов (видео)

С приемане на почетния караул на представителната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада започна тържествената церемония по отбелязване на 171 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов на едноименния площад в Сопот днес вечерта.

„Иван Вазов е гласът на разума и на народа“- каза в приветствието си кметът на община Сопот Деян Дойнов. „Той е един от нас и мъдрецът, който ни напътства. Вазов е иновативен в идеите си и днес трябва да разпалваме искрата на творчеството, за да откриваме автори, чиито песни все ще се четат.“

Заместник-министърът на правосъдието Иван Дермеджиев подчерта, че Иван Вазов е титан на литературата и на българската духовност.

Заместник-министърът на културата доц. Пламен Славов връчи националната Вазова награда за литература на председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов с думите: „ Това е най-голямата литературна награда на България, която се присъжда съвместно от Министерството на културата и община Сопот“. Наградата е бюст на Иван Вазов, дело на скулпторката Нина Канарова.

„Приемам я като награда на Съюза на българските писатели, който 108 години пази заветите на Вазов“- сподели Боян Ангелов. „ Трябва да пазим българското слово, както ни е завещал Вазов.“

Кметът Дойнов връчи националната детска Вазова награда за литература на редакционния екип на списание „Любословие“ на Националната гимназия за древни езици и култури. Те получиха и парична награда от 1000 лева, която да подпомогне творческата им дейност.

В знак на почит и признателност бяха поднесени венци и цветя.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче