Секции

04 May 2024 22:02

„Северен поток 2“ ще бъде завършен до края на август

Спорният газопровод „Северен поток 2“ ще бъде завършен това лято, заявиха от компанията, изграждаща газопровода, след като американският президент Джо Байдън отслаби санкциите срещу проекта. Той трябва да удвои доставките на природен газ от Русия до Германия.

Газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде завършен до края на август. Това обяви ръководителят на компанията зад проекта Матиас Варниг, главен изпълнителен директор на базираната в Швейцария фирма Nord Stream 2.Газопроводът, който трябва да удвои доставките на природен газ от Русия до Германия, отдавна разделя европейските столици и подклажда напрежение с Вашингтон.

Проектът трябва да заобиколи украинската газопроводна инфраструктура, лишавайки страната от около 1 млрд. евро годишно транзитни такси и премахват ключова спънка за потенциална руска агресия, опасяват се от Киев.

Полша и прибалтийските страни също категорично се противопоставиха на „Северен поток 2“, страхувайки се, че руският президент Владимир Путин ще получи по-голямо влияние над по-малките държави, които се освободиха от контрола на Москва след края на Студената война.

През май американският президент Джо Байдън се отказа от санкциите за „Северен поток 2“, след като заключи, че е твърде късно да се спре проектът и е по-добре да се търси сътрудничество с Германия.

Според Варниг обаче все още съществува „висок“ риск части от Конгреса на САЩ да продължат да настояват за санкции, включително и за потенциални купувачи на газ от газопровода.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Необходима е голяма наивност, за да вярваш, че с викове и вопли си в състояние да промениш собствената си съдба. Нея трябва да е приемеш такава, каквато ти се предлага, и да се въздържаш от всякакво многословие.


Киркекор