Секции

04 May 2024 12:46

Възстановяването от опустошителните наводнения в Германия и Белгия ще отнеме години и милиони евро

За възстановяването от опустошителните наводнения в Германия и Белгия ще са необходими години и милиони евро. Белгийското кралско семейство и германският канцлер Ангела Меркел посетиха засегнатите региони и обещаха незабавна финансова помощ на пострадалите хора. 200 милиона евро ще отпусне кабинета на Германия, но ще бъде искана помощ и от Евросъюза. Жертвите в страната нараснаха на 171. Борбата за преодоляване на последствията от мащабните наводнения в Европа продължава. Германският канцлер и белгийското кралско семейство посетиха най-тежко засегнатите региони в страните си.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел посети провинция Райнлан-Пфалц и разговаря със спасители от Службата за защита от катастрофи, както и с пострадали хора. Правителството изчисли щетите, нанесени от природната стихия на железопътните връзки и магистралите на най-малко 2 милиарда евро.

Кабинетът планира да осигури 200 млн. евро за спешна помощ за ремонт на сгради, повредена местна инфраструктура и за подпомагане на хора в кризисни ситуации. Ако 16-те федерални провинции допринесат също с 200 млн. евро, общо 400 млн. евро ще бъдат на разположение за незабавна помощ.

Правителството ще се обърне и към ЕС за помощ от фонд, създаден за справяне с природни бедствия на територията на Общността

Ангела Меркел, канцлер на Германия:

„Ситуацията за тези, които живеят тук е ужасна. Много места вече са необитаеми. И единственото, което дава известено успокоение е огромната солидарност. Ще направим всичко, за да го ускорим максимално бързо отпускането на финансова помощ, защото много хора нямат нищо освен дрехите на гърба си и разчитат напълно на това. Но това не означава край на проблемите.“

Дъждовете вече спряха и опасността от нови наводнения е отминала, но градовете са затрупан от донесена от водата кал. Помощ за разчистването оказва и армията. Все още се издирват изчезнали при бедствието – властите се свързват с всички хотели и общежития, приютили бягащи хора, за да сравнят списъка със спасените от тях, със списъците с липсващи. Засега ясни са само жертвите – 171. Възможно е обаче броят им да нарасне, ако при разчистването бъдат открити още загинали. Правителството организира и спешно ваксиниране срещу Covid-19, тъй като много хора са принудени да делят в момента квартири и хотелски стаи с пострадали, чиито къщи са били отнесени. В Белгия кралят и кралицата посетиха пострадалия от наводнения град Вервие и спазиха обявената в цялата страна минута мълчание в памет на жертвите. Според оценките възстановяването от щетите ще отнеме години и ще струва милиони евро. Ще бъдат използвани всички средства, обеща крал Филип в традиционното си обръщение в навечерието на днешния национален празник на Белгия, който заради траурното настроение ще бъде отбелязан по-скромно. Той и кралица Матилда изразиха солидарност с пострадалите във Вервие след наводненията, при които в Белгия загинаха 31 души, а около 70 са в неизвестност.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче