Секции

19 May 2024 22:54

Три са номинациите за носител на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“

Три са предложенията за носител на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“. Конкурсът е обявен от Община Карлово. С наградата се удостояват български и чужди автори за произведения на български език, с ярък принос в националната литература, написани с обич към книжовния език, завещан ни от д-р Иван Богоров.

Постъпилите номинации, по реда на тяхното внасяне, за 2021 година са:

1. Проф. Румен Стоянов – автор на 32 книги, сред тях - 9 сборника с поезия и 16 книги с проза. Професор Стоянов е сред най-ярките радетели за българския език, вероятно единственият съвременен наш писател с над 200 тематични публикации за чистотата на езика ни. Един от основателите на Съюза на преводачите в България (СПБ). Преподавал е португалски и испански език в СУ „Климент Охридски“, в университети в Куба, Португалия, Мексико, Аржентина, Испания и Бразилия, почетен доктор на няколко университета. Бил е дипломат, културен аташе в Бразилия и Португалия.

Вносител на предложението е академик Благовеста Касабова - представител на СБП, лауреат на Националната награда „Д-р Иван Богоров“.

2. Татяна Йотова е емблематична фигура не само за Община Айтос, но и за българското учителско съсловие, за творческата общност на поетите в България. Член е на Съюза на българските писатели. Иноватор в своята педагогическа дейност, Йотова е вдъхновяваща личност за младите хора. Поетесата е автор на 14 стихосбирки, 6 от които - за деца, два албума с авторски песни за деца и младежи. Особено ценни са контактите ѝ с Хайгашот Агасян. Творческият тандем е автор на десетки песни. Със своята полифонична дейност, отворена към възпитаване на добродетели у младите хора, с новаторски похвати и инструменти за въздействие върху човека, сред които основен и непоклатим е българският език, Татяна Йотова е мярка за вдъхновяващ учител, творец – поет и бард, гражданин с ярка обществена позиция, човек с мисия.

Вносител на предложението е Васил Едрев – Кмет на Община Айтос.

3. Веселин Веселинов – млад български учител, просветител и поет, бакалавър по психология, магистър по клинична и консултативна психология. В момента се обучава в докторантска програма на СУ „Св. Климент Охридски“. Преподавател е по философски цикъл и английски език в София. Огромна част от енергията си Веселинов посвещава на своите ученици. Търсенията му в областта на литературата дават вълнуващи и убедителни резултати. Печели множество награди: LoveTheater.bg, Национален конкурс „Никола Вапцаров“, удостоен е със специалното отличие в конкурса „Млад разказвач“, приз за млад автор в поетичния конкурс „В полите на Витоша“, специална награда на СБП, първо място в раздел „Поезия“ в конкурса „Яна Язова – Христо Смирненски“ и др. Радетел е за приемственост в българската литература, като неизменно в своите творби отдава почит на големите наши автори. Епическата творба на Веселин Веселинов „Ангелска природа“ подчертава приноса и дълбоката бразда, оставена от Васил Левски в съзнанието на поколения българи. Изящната словесност на творбата заявява яркото място на автора в съвременните литературни реалии.

Предложението е направено от Сдружение „Съюз на българските творци“ – гр. София.

Наградата за чистотата на българския език „Д-р Иван Богоров“ ще бъде връчена в Деня на народните будители - 1 ноември 2021 година, от 17:00 часа в зала „Васил Караиванов“ в Община Карлово.

Община Карлово кани на тържествената церемония вносителите на предложенията и номинираните, гражданите на общината; всички, които обичат, ценят и се гордеят с българския език - един от древните световни езици, на който се говори, чете и пише през 21 век.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче