Секции

26 April 2024 17:09

Япония почете жертвите на атомната бомбардировка в Хирошима с минута мълчание

Японците почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на американската атомна бомбардировка над Хирошима преди 76 години. Церемонията по повод трагичната дата се състоя в Парка на мира в центъра на Хирошима.

Възпоменателните събития по повод 76-ата годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима се проведоха в Парка на мира в центъра на града.

Минута мълчание беше обявена на територията на цялата страна в 8.15 ч. местно време, когато на 6 август 1945 г. е хвърлена бомбата. Заради епидемията от коронавирус възпоменателните прояви са в ограничен формат.

Кметът на Хирошима Казуми Мацуи призова света да премине от ядрено сдържане към изграждащ доверие диалог. Той добави, че световните лидери са длъжни да подкрепят Договора за забрана на ядрените оръжия, който влезе в сила през януари тази година.

Бомбардировката в Хирошима е отнела живота на около 140 000 души. Очаква се по време на церемонията по закриването на Летните олимпийски игри в Токио на 8 август също да бъде запазена минута мълчание в памет на жертвите.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче