Секции

29 March 2024 09:06

Културният министър проф.Минеков обеща подкрепа за разкопките на Тракийския селищен център край село Васил Левски (видео)

„Става дума за изключително научно събитие и тази находка ще продължи да бъде разработвана до пълното й изследване“- каза служебният министър на културата проф. Велислав Минеков при посещението заедно със заместника си доц. Пламен Славов на археологическите разкопки на Тракийския селищен център край село Васил Левски. „В рамките на културното министерство и неговите финансови възможности ние ще подкрепяме този обект“- подчерта той.

Ръководителят на проучванията доц. Костадин Кисьов-директор на Регионалния археологически музей-Пловдив, припомни, че последните разкопки на обекта, са правени през 2008 година и сега се подновяват с помощта на 27 хиляди лева от държавата и 15 хиляди от община Карлово. Архитектурните елементи, които се откриват, насочват към извод, че в така наречената укрепена част, която е около 4 декара, има наличие на храмова постройка, която е доста ранна от края на 6 и началото на 5 век преди Христа. Тя е синхронна с най-ранните гръцки храмове. Целта е да се разкрие планът на самото светилище и също какво има под падналите стени на храма. „В моите най-смели мечти е да открием и надпис, свързан с тази храмова постройка, и други архитектурни елементи, които в следващите години да ни позволят да направим една графична възстановка и да се пристъпи към консервация и реставрация“- посочи Кисьов. Той разказа, че самият покрив на тази храмова постройка, която е двукатова, е направен с керемиди коринтски тип, които са били покрити допълнително с котешко злато. Археолозите свързват тази укрепена цитадела с най-ранния одриски владетел и тъй като откритият материал като датировка е синхронен с времето, когато е управлявал Терес, затова те анализират, че този обект е от това време.

Зам.-кметът на община Карлово Антон Минев и секретарят Стефан Стефанов бяха също сред делегацията, посетила разкопките на Тракийския селищен център.

През 2020 година с финансовата подкрепа на община Карлово на площ от 15 дка бяха извършени теренни сондажи и геофизични проучвания на тракийския център от V в.пр.Хр. и на некропола от елинистичната епоха. Главната цел бе обследване на сградата, открита през 2008 година.

Всички необходими документи за даване статут на недвижима културна ценност от национално значение на Тракийския селищен център, са внесени в Министерството на културата. Очаква се окончателно решение. Статутът „Паметник на културата от национално значение“ ще позволи на Община Карлово да кандидатства с инфраструктурен проект по Оперативна програма „Региони в растеж”, която да финансира превръщането на обекта в туристическа дестинация, каза заместник-кметът Антон Минев.

Зам.-министър Славов съобщи, че могат да се водят разговори с ПУ“Паисий Хилендарски“, за да провеждат тук своите традиционни практики студентите по археология, история и други специалности.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче