Секции

29 March 2024 01:22

Ива Митева: Няма да има гласуване на проектокабинета, Николов се оттегли

Въобще няма да има обсъждане и гласуване на проектокабинета на „Има такъв народ“ в пленарната зала, потвърди пред БГНЕС председателят на парламента и депутат от партията Ива Митева.

„Пламен Николов подаде заявление, че си оттегля съгласието да бъде издигнат за кандидат-премиер и да участва в процедурата по избора. Написал е такова заявление до мен като председател на парламента в 16.00 часа днес, включително и до президента на републиката, тъй като има указ“, обясни Митева възникналия конституционен казус и допълни: „За да може да продължи процедурата, да се върти рулетката и президентът да възложи на следващите проучвателен мандат, трябва процедурата в парламента да е завършена. Тъй като вече нямаме кандидат за премиер, няма какво да гласуваме в парламента“.

Според нея оттеглянето на Пламен Николова като кандидат за премиер „отваря пътя“ на следващата политическа сила, която ще получи проучвателен мандат, а до гласуване в пленарната зала въобще няма да се стигне.

„Като нямаме премиер и той се е оттеглил, не може да бъде заменен, на практика отпада необходимостта това да бъде обсъждано в парламента, няма кого да гласуваме“, коментира още председателят на 46-ото НС.

Решението на Николов идва след изявлението на лидера на партията Слави Трифонов, провокирано от отказа на останалите протестни партии да подкрепят проектокабинета на ИТН. „Когато вие не искате да сте кандидат-премиер, никой не може да ви избере насила“, бе още коментарът на Ива Митева. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче