Секции

26 April 2024 22:53

Растат жертвите на земетресението в Хаити

Броят на загиналите при силното земетресение в Хаити доближава 1300, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите. Карибската страна бе разтърсена на 14 август от трус с магнитуд 7.2. До момента е потвърдена смъртта на 1297 души. Ранени са над 5700 души, близо 3200 от които са настанени в болница, съобщи Гражданската защита. Разрушени са хиляди сгради – жилища, магазини, хотели, училища, болници. Югозападната част на Хаити е понесла най-тежки поражения, особено района около град Ле Кайес.

Спасителите бързат с издирването на оцелели, в момент, когато тропическата буря Грейс се приближава към Хаити. Има опасения, че природното бедствие, което се очаква да връхлети страната в понеделник вечерта, може да причини наводнения и свлачища.

Джери Чандлър – директор на Гражданска защита на Хаити: Подготвяме се за нахлуването на тропическата буря Грейс, която вероятно ще удари до 24 часа. Трябва да имаме план за непредвидени ситуации. Погрижихме се хората, които стоят извън домовете си, да бъдат настанени в безопасни убежища и подслони.

Земетресението стана на 125 км западно от Порт-о-Пренс на дълбочина от 10 км.

Съседни държави, включително Доминиканската република и Мексико, изпратиха спешна помощ под формата на храни и лекарства за Хаити. Доставките бяха осъществени по въздух и през сухопътната граница на Хаити. САЩ също изпратиха жизненоважни доставки за пострадалата страна и 65-членен екип спасители със специализирано оборудване, съобщи Американската агенция за международно развитие.

През 2010 г най-бедната държава в Западното полукълбо бе разтърсена от земетресение с магнитуд 7, но по-близо до гъсто населената столица Порт-о-Пренс. По данни на хаитянските власти загиналите са над 300 000.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче