Секции

29 March 2024 08:23

Парламентът прие на първо четене актуализацията на Бюджет 2021

С гласовете на 130 депутати парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета за 2021 година. 45 народни представители от ГЕРБ-СДС гласуваха против, а 20 от ДПС се въздържаха.

С гласовете на „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, парламентът прие на първо четене актуализацията на Бюджет 2021. Против гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, а ДПС се въздържаха. Според прекроената финансова рамка, разходната част в бюджета се увеличава 1.21 млрд. лева или 1% от прогнозния БВП.

Според актуализацията за справянето с ефекта на COVID-19 върху икономиката се предвижда осигуряване на средства за подпомагане на бизнеса и програми за заетост в размер до 400 милиона лева.Средства в размер до 222 млн. лв. се заделят за мерки и социални разходи с оглед недопускане на социално напрежение в епидемичната обстановка. 72 млн. лв. са предвидени за разходи по механизма лична помощ по Закона за личната помощ. За Министерството на здравеопазването се предлага да се предвиди в централния бюджет за тази година допълнителен финансов pecypc до 200 млн. лв. за осигуряване на мерките в областта на здравеопазването, свързани с преодоляването на пандемията. За покриване на недостига от средства за персонал в системата на Министерството на вътрешните работи се предвиждат до 45 000 000 лв. За Министерството на регионалното развитие и благоустройството са отделени средства до 100 000 000 лв. за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Предстои актуализирания бюджет да мине отново на разглеждане в парламентарните комисии, като след това ще бъде разискван на второ четене в пленарна зала.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче