Секции

21 September 2021 07:22

БНТ засне репортаж за Тракийския селищен център край село Васил Левски

Българската национална телевизия засне репортаж за Тракийския селищен център край с. Васил Левски, който ще бъде излъчен в централната емисия „Новини“ и Сутрешния блок в рубриката „Новини от миналото“.

Екипът на телевизията беше на терен, където продължават проучванията. В интервю ръководителят на научния проект доц. д-р Костадин Кисьов и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов разказаха подробности за направените до момента открития на тракийското селище от VI - V в. пр. Хр. и неговото изключително археологическо значение. Мащабните открития дават основание на учените да смятат, че край с. Васил Левски е бил центърът на Одриското царство.

Д-р Кабаиванов съобщи, че очаква този археологически обект да придобие статут „Паметник на културата от национално значение“, документите за което вече са внесени в Министерство на културата. Това ще позволи на Община Карлово да кандидатства за европейско финансиране и развитие на региона като културно-историческа дестинация.

Античното селище е открито в началото на 90-те години от доц. д-р Костадин Кисьов. Проучванията започват през 2005 година, а през 2019-2020 година община Карлово осигурява средства за теренни и геофизични проучвания, обследване и архитектурна обработка на храмовата постройка и графична реконструкция на сградата. В началото на месец август т. г. бяха възобновени проучванията на Тракийския селищен център.

/Снимки: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Предпочитате ли традиционната българска кулинария?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всеки път, когато се почувстваш изгубен, си спомни за всеки, който някога те е обичал, за всяка сбъдната мечта, за всеки пълноценно изживян слънчев ден и след това си представи колко още такива спомени те чакат зад ъгъла.