Секции

28 March 2024 12:19

Американският посланик Херо Мустафа присъства на честването на 18-тата годишнина от възстановяването на община Сопот

Американският посланик Херо Мустафа присъства днес на честването на 18-тата годишнина от възстановяването на община Сопот.

Празникът започна с тържествено вдигане на знамената на България, Европейски съюз и община Сопот на площад „Иван Вазов“.

„Днес празнуваме демокрацията и свободата. Днес празнуваме свободната воля на хората и тяхното право чрез законни референдуми да решават важните въпроси за своя град и своята общност“- каза по повод годишнината кметът на Сопот Деян Дойнов. Той припомни, че сопотненци са използвали това право, като са дали своя глас да възстановят на 7 февруари 1999 г. автономията на общината. На 5 септември 2003 година в Държавен вестник (брой 79) е обнародван Указ №318 на Президента на Република България за създаване на община Сопот.

„Сопот е център на българската култура“ – отбеляза в приветствието си Херо Мустафа и подчерта значението на Вазов и Левски за историческото развитие на страната ни, които са емблематични личности за това място. Американският посланик изказа възхищението си и от Розовата долина, в която е разположена и общината.

Херо Мустафа посети и къща музей „Иван Вазов“.

Празникът продължава с представянето на книгата на директора на Регионален исторически музей-Пловдив д-р Стефан Шивачев „Дарителят отец Кирил Нектариев“ от 16:30 часа в експозиционна зала на къща музей „Иван Вазов“.

/Снимки: Община Сопот/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче