Секции

26 April 2024 03:42

Иран е готов за преговори за ядрената си програма, но отхвърля натиска от Запада

Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че страната му е готова да води преговори със западните сили за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г, но няма да се поддаде на натиск. Техеран поставя като условие за връщане на масата за преговори вдигане на американските санкции.

Ебрахим Раиси – президент на Иран

Вече обявих, че ще имаме разговори по нашия дневен ред, но не под натиск. Предишните опити за прилагане на натиск не произведоха резултат.

Преговорите са в дневния ред, но трябва санкциите срещу нашия народ да бъдат вдигнати.

Франция и Германия призоваха ислямската република да се върне в преговорната рамка след пауза около президентските избори през юни. В това време обаче Иран продължи да работи по програмата си за обогатяване на уран.

През август Берлин, Париж и Лондон изразиха опасения от доклади на МААЕ, които потвърждават, че Иран за пръв път е произвел уранов метал обогатен с до 20% чистота на делене и е повишил производствения капацитет за обогатяване на уран до 60%.

Ебрахим Раиси каза също, че събитията в Афганистан са показали, че Америка има разрушително влияние по света. Афганистанците трябва да отидат на избори и да си изберат легитимно ръководство, заключи иранският държавен глава.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче