Секции

28 March 2024 21:15

В Сопот представиха книгата „Дарителят отец Кирил Нектариев“

Книгата „Дарителят отец Кирил Нектариев“ на директора на Регионалния исторически музей – Пловдив д-р Стефан Шивачев бе представена днес в къща музей „Иван Вазов“ като част от мероприятията, посветени на 18-тата годишнина от възстановяването на община Сопот. Сред уважилите събитието бе и председателят на БСП Корнелия Нинова.

Историческото изследване на Шивачев е посветено на живота и делото на родения в Сопот през 1798 година Кирил Нектариев, който е и изключителен родолюбец. Трудът разкрива връзките между неговия род и братята Евлоги и Христо Георгиеви, рода на Христо Ботев и Вазовия род.

Местния парламент взе решение за учредяване на награда на името на Кирил Нектариев. Тя ще бъде ежегодна и ще се връчва на наши и чуждестранни граждани за принос и постижения в областта на икономиката и финансите.

Кирил Нектариев е първороден син в семейството на хаджи Недко Цвятков, човек доста образован и заможен търговец на коприна и копринени изделия. Благодарение на търговията си, хаджи Недко има възможността да се срещне с високата европейска култура, и да пренесе някои от нейните достижения в семейството си и в Сопот. На старини приема монашество в Сопотския мъжки манастир „Свети Спас“ („Възнесение Господне“) под името Нектарий.

Кирил Нектариев още на младини поема по пътя на баща си, приемайки монашество и достига до високи църковни постове. Използва ги не за собствено благоденствие, а за благото на образованието, и най-вече за девическото. Дарява 450 златни лири като капитал в полза на Сопотското девическо училище. Прави дарения и на девическите училища в Карлово, Калофер и Пловдив. В завещанието си от 4 март 1868 г. Кирил Нектариев дарява на двете сопотски училища (мъжко и девическо) 16000 гроша, на манастира „Свети Спас“ 10000 гроша, и още 10000 гроша за поправка на манастирската черква, на Сопотския девическия манастир „Въведение Богородично“ 2000 гроша. Недвижимите си имоти: ниви, гори и воденица, дарява на училищата в Сопот, Карлово и Калофер, а на Пловдивското девическо училище „Свето Благовещение“ сумата от 15000 турски лири (или 10000 сребърни рубли).

/Снимки: Община Сопот/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче