Секции

29 March 2024 03:42

Областният управител Стоев призова хората от Пловдивско да се преброят онлайн

Осемнадесетото национално преброяване на населението и жилищния фонд в страната вече започна. То ще се проведе на два етапа – онлайн и по домовете, обяви директорът на Териториално статистическо бюро – Юг Кристина Захариева, която заедно с областния управител Ангел Стоев даде официален старт на преброяването в Пловдив и областта. „Отнасяме се изключително отговорно. Вече имах няколко случая, в които се убедих във важността колко точно са жителите на една община“, каза областният управител.

Интернет преброяването вече започна в полунощ днес през сайта на НСИ и ще продължи до 24 часа на 17 септември чрез електронна анкетна карта. Присъственото преброяване е от 18 септември, чрез посещение на преброител на домакинствата по домовете. Краят ще бъде сложен в 20 часа на 3 октомври 2021 година.

За онлайн преброяването са необходими валиден имейл, ЕГН, лична карта. За едно домакинство са нужни средно около 20 минути. След като завърши преброяването, всеки ще получи 15-цифрен уникален код, който трябва да съхрани и да предаде на преброителя, който ще го посети. Дублиране не може да се случи, тъй като системата ще го засече през ЕГН, уточни Валентин Точев, който отговаря за преброяването в Пловдив и областта.

„Призоваваме хората от Пловдив и областта да се преброят онлайн. Голяма част са компютърно грамотни и ще могат да работят лесно“, каза областният управител. Захариева също изрази надежда 70-80 процента от населението на областта да се преброи по интернет, тъй като това е по-бързият, лесен и безопасен в условията на епидемия от COVID начин.

След като започне преброяването по домовете, ще се поставят уведомителни табели в жилищните сгради кога хората ще бъдат посетени. Преброителят може да отиде в един дом няколко пъти, ако живеещите са били на работа или са имали други ангажименти в съответния ден.

Преброяването е задължително и при отказ ще се налага санкция от 160 лева. Обект на преброяването са само български граждани и чужденци, поискали убежище и са със статут. Данните от преброяване 2021 ще се използват в следващите 10 години.

/Снимка: Областна администрация/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен